Kako pravilno gurati bebu tokom porođaja?
Guranje se dešava u drugoj fazi porođaja kada je vaš grlić materice potpuno proširen.
pročitaj jošMuči vas višak kilograma posle porođaja? Ili možda višak nastao posle bogate praznične trpeze? Predstavljamo vam odličnu i zdravu dijetu kojom ćete pročistiti telo od toksina i osloboditi se nepotrebnog viška za samo osam dana!
Nulti dan – NEDELJA: Dan za detoksikaciju
Pre nego što počnete sa ovom dijetom, potrebno je da pročistite telo od toksina i podstaknete probavni sistem. Naglašavamo da ova dijeta ne podrazumeva izgladnjivanje, jer se tako postiže suprotan efekat. Zato, nultog dana dijete nemojte jesti čvrstu hranu, već samo tečnu. Pijte dosta vode i limunade koju ćete pripremiti prema priloženom receptu. Osim vode i limunade (jedan litar vode i pet porcija limunade) možete piti i nezašećeren voćni ili biljni čaj i supu koju ćete pripremiti prema priloženom receptu. Podrazumeva se da kafa, sokovi i alkoholna pića ne dolaze u obzir.
Recept za limunadu (jedna porcija)
Recept za supu:
Rezultat: Na kraju detoksikacionog dana osećaćete se bolje i bićete puni energije. U zavisnosti od oblika vašeg tela i težine, trebalo bi da izgubite od 500 do 800 grama.
PLAN ISHRANE za NULTI DAN:
Odmah po buđenju: Limunada
Doručak (30 minuta kasnije): Jabuka ili činija bobičastog voća/ jogurt sa najviše 1% masnoće i šaka sirovih badema.
Užina (oko 11 h): Limunada, banana, šaka sirovih semenki od bundeve.
Ručak: Salata od pasulja s limunom i kašičicom maslinovog ulja.
Popodnevna užina: Limunada, nekoliko suvih smokava ili kajsija.
Večera (ne kasnije od 19 h): Parče nemasne ribe na žaru i činija zelene salate s limunovim sokom i kašičicom maslinovog ulja.
Sat vremena pre spavanja: Čaša mlake vode ili vruća limunada.
1. dan: PONEDELJAK – Pokrenite probavni sistem
Danas treba da popijete mnogo limunade – od trenutka kad ustanete pa sve dok ne odete na počinak. Zašto? Baš kao i voda, limun je odličan pokretač creva i čistač organizma. Osim toga, slabi apetit.
PLAN ISHRANE:
Odmah po buđenju: Limunada.
Doručak: Činija svežeg voća, jogurt sa dve kašike raženih pahuljica, 300 ml sojinog mleka.
Užina: Osam sirovih badema, limunada.
Ručak: Supa od mešanog povrća, kriška integralnog hleba.
Užina: Dva integralna keksa, jedan paradajz i kašika švapskog sira.
Večera: Parče belog pilećeg mesa na žaru i salata po izboru začinjena limunovim sokom i kašičicom maslinovog ulja.
Sat vremena pre spavanja: Čaša mlake vode ili topla limunada.
2. dan: UTORAK – Vreme je za sagorevanje masti
Vitamin C je moćan sagorevač masnoća. Danas jedete hranu bogatu ovim vitaminom da biste podstakli proces sagorevanja masnoća u organizmu.
PLAN ISHRANE:
Odmah po buđenju: Limunada pripremljena s toplom vodom.
Doručak: Jedno tvrdo kuvano jaje, dva parčeta integralnog tosta, jedna jabuka, 300 ml sojinog mleka.
Užina: Dve suve kajsije, pet sirovih badema, limunada.
Ručak Salata od meksičkog pasulja (iz konzerve) sa crnim lukom, limunovim sokom i kašičicom maslinovog ulja; jedna sveža paprika Babura, činija zelene salate, jedan kivi.
Užina: Jedan integralni keks, jedna narandža
Večera: Integralne žitarice sa suvim kajsijama (tri komada), prelivene svežim sokom od dve narandže.
3. dan: SREDA – Regulišite nivo šećera u krvi
Stabilan nivo šećera u krvi podstiče razgradnju masnog tkiva. Ako imate niži ili viši nivo šećera u krvi, organizam će sav šećer koji unesete pretvoriti u masno tkivo.
PLAN ISHRANE:
Odmah po buđenju: Limunada.
Doručak: Činija bobičastog voća sa dve kašike raženih pahuljica i 300 ml mleka, jabuka.
Užina: 300 ml sojinog mleka, jabuka.
Ručak: Salata od pasulja, parče integralnog hleba tanko premazan puterom, 200 ml nemasnog jogurta.
Užina: Supena kašika neslanih bundevinih semenki, jedan manji grozd.
Večera: Mala konzerva tunjevine oceđene od ulja, salata po izboru.
4. dan: ČETVRTAK – Manje šećera, više ugljenih hidrata
Šećer podstiče proizvodnju insulina i stvara želju za slatkišima. Osim toga, tera jetru da više radi, čime se ometa proces varenja i izbacivanja štetnih materija.
PLAN ISHRANE:
Odmah po buđenju: Topla limunada.
Doručak: Milkšejk od banane (ubacite u blender 300 ml sojinog mleka, jedan nemasni jogurt, dve manje banane i kašičicu suvog grožđa, pa sve izmiksajte).
Užina: Šaka suvog voća i nekoliko sirovih badema.
Ručak: Jedan veliki krompir pečen u rerni s ljuskom i mala konzerva pasulja, činija salate od kupusa, velika kruška.
Užina: Integralni tost premazan tankim slojem putera.
Večera: Paprika punjena kuvanim, integralnim pirinčem, paradajzom i feta sirom Presecite svežu papriku, napunite je mešavinom kuvanog pirinča i paradajza, a zatim odgore pospite izmrvljenom fetom, jabuka isečena na kockice, prelivena limunovim sokom i kašikom meda.
5. dan: PETAK – Dan za „dobre“ masnoće
Danas treba da opskrbite organizam „dobrim“ masnoćama. Pogrešno je verovanje da se kilogrami gube ako jedete hranu siromašnu mastima; naprotiv, namirnice bigate „dobrim“ mastima (plava riba, masline, koštunjavo voće, maslinovo ulje) sprečavaju ulazak šećera u krvotok, čime se smanjuje apetit. Za razliku od „dobrih“ masnoća, postoje i „loše“, čiji unos treba svesti na minimum ili ih potpuno izbaciti iz ishrane (meso, puter, mleko i mlečni proizvodi).
PLAN ISHRANE:
Odmah po buđenju: Topla limunada.
Doručak: Tvrdo kuvano jaje, paradajz, parče integralnog hleba, dve supene kašike borovnica.
Užina: Šaka badema, 300 ml sojinog mleka.
Ručak: File lososa pečen u foliji, salata od krastavaca prelivena nemasnim jogurtom.
Užina: Šaka semenki od bundeve, šaka semenki od suncokreta, jabuka.
Večera: Mala konzerva tunjevine, šest kašika integralne testenine (zvezdice ili tarana), dve kašike kukuruza šećerca. Testeninu skuvajte u slanoj vodi, pa je pomešajte sa tunjevinom i kukuruzom.
6. dan: SUBOTA – Samo prirodna hrana
Danas treba da jedete samo integralne žitarice i sirovu hranu da biste podstakli creva da se „očiste“. Dakle, danas nema kuvane hrane, već samo prirodne.
PLAN ISHRANE:
Odmah po buđenju: Topla limunada,
Doručak: Činija salate od svežeg voća po izboru, 300 ml sojinog mleka.
Užina: Šaka mešanog koštunjavog voća, jabuka.
Ručak: Jedan manji avocado, zelena salata prelivena limunovim sokom i kašičicom maslinovog ulja, jabuka.
Užina: Tri kašike integralnih žitarice prelivene s 100 ml sojinog mleka.
Večera: Dva tvrdo kuvana jajeta, salata od paradajza, pire od jedne manje banane i nekoliko smrznutih jagoda.
7. dan: NEDELJA – Budite nežni prema svojim probavnim organima
Poslednji dan dijete podrazumeva brigu o probavnim organima. Zbog loše probave organizam ostaje bez vrednih hranljivih sastojaka koji su mu potrebni za metabolizam i sagorevanje masnoća.
PLAN ISHRANE:
Odmah po buđenju: Topla limunada.
Doručak: Integralne žitarice sa svežim voćem, semenkama i nemasnim mlekom, jabuka.
Užina: Dve sveže šargarepe isečene na prutiće, jabuka
Ručak: Omlet od dva jajeta, 200 g šampinjona i jednom svežom baburom, 200 ml probiotičkog jogurta.
Užina: Salata od mešanog voća (jabuka, kruška, borovnice).
Večera: Rižoto sa belim pilećim mesom i povrćem, jabuka. Skuvajte šoljicu integralnog pirinča. Belo meso (200 g) isecite na prutiće, pa ga izdinstajte na malo maslinovog ulja. Dodajte papriku, šargarepu i malo graška, pa sve zajedno dinstajte još 10 minuta, povremeno dolivajući vodu. Ovu smesu pomešajte sa kuvanim pirinčem.
Autor: Life Content
Ako obratite pažnju na suptilne znakove, možda ćete imati neku otijentaciju kada će porođaj početi. Ovo su rani znakovi da je porođaj blizu.
pročitaj jošKako saznajemo, u novosadskom porodilištu od petka u 7 sati do juče u isto vreme na svet stigle su 52 bebe. [caption id="attachment_104530" alig...
pročitaj jošNe možete dočekati da upoznate svoju bebu, ali ona još nema nameru da napusti udobnost maminog stomaka? Najbolje bi bilo da se posvetite nekim laga...
pročitaj još