Trudničke tegobe: grčevi u nogama
Šta da radite ako vas u sred noći probudi izuzetno bolan grč koji neće da popusti?
pročitaj jošIako se dugo verovalo da drugo stanje podrazumeva da trudnice treba da jedu za dvoje da bi se plod nesmetano razvijao, istraživanje urađeno u Ontariju u Kanadi pokazalo je da to baš i nije tako.
Naime, prema rezultatima studije, pokazalo se da buduće majke koje manje vode računa o tome koliko i kakvu hranu konzumiraju rađaju decu koja su krupnija, sklona gojenju i s rizikom da će tokom kasnijeg života biti preterano gojazna.
Istraživanjem su praćene 172 trudnice u periodu od 1995. do 2011, njihov način života tokom perioda trudnoće i, naravno, navike u ishrani.
„Žene koje su se značajno ugojile u trudnoći imale su 2,7 odsto veće šanse da rode bebe koje su veće i teže nego što je to uobičajeno, što znači da su imale čak 14 odsto masti na telu“, objasnila je dr Mardži Davenport, jedna od učesnica u studiji.
Prema njenim rečima, to je direktno povezano i sa zdravljem deteta, posebno kad se uzme u obzir koliko rizika nosi prekomerna težina i gojaznost.
„Neke buduće majke izreku ‘treba jesti za dvoje’ prihvataju bukvalno, kao da im je neko dao dozvolu da mogu da unose u sebe šta god hoće„, istakla je doktorka.
Autor: Life Contnet, Đ.S.
U trudnoći se potrebe za vitaminom C povećavaju za oko 10 mg/dan. Smatra se da se dnevne potrebe od 85 mg vitamina C u trudnoći mogu postići unosom...
pročitaj jošŽene koje u trudnoći svakodnevno jedu prženu hranu imaju dvostruko veći rizik od gestacijskog dijabetesa, utvrdili su naučnici sa Univerziteta Harv...
pročitaj jošZa postporađajnu depresiju smo više-manje svi čuli. Ali, jeste li znali da mnoge žene pate od depresije i za vreme trudnoće? Prepoznajte znakove pr...
pročitaj još