
Smeju li deca da jedu brzu hranu?
Pored ogromnog izbora zdrave i ukusne hrane, većina ljudi ipak do energije dolazi unošenjem nezdrave hrane. Smeju li deca da jedu brzu hranu i u kojoj meri? Pročitajte tekst i saznajte više o tome.
pročitaj jošŽene koje u trudnoći svakodnevno jedu prženu hranu imaju dvostruko veći rizik od gestacijskog dijabetesa, utvrdili su naučnici sa Univerziteta Harvard koji su analizirali zdravstvene kartone 15.027 žena. Veći rizik imaju gojazne žene, trudnice starije od 25 godina i one koje imaju genetske predispozicije.
Gestacijski ili trudnički dijabetes vrsta je šećerne bolesti koja nastaje u trudnoći, pogađa jednu od 20 trudnica i ako se ne leči može izazvati komplikacije kod majke i deteta. Može izazvati preuranjeni porođaj, povećanu telesnu težinu kod novorođenčeta pa čak i smrt.
Ova bolest se javlja zato što trudnice ne proizvode dovoljno insulina, što povećava nivo šećera u krvi. Tokom prženja se u hrani oslobađaju hemikalije koje utiču na kontrolu šećera u krvi, piše Daily Mail.
„Tokom prženja oslobađaju se štetne hemikalije i transmasti koje oslabljuju efekat insulina u telu. Simptomi su pojačana žeđ, umor i stalno mokrenje“ istakao je voditelj istraživanja dr Culin Zang.
Izvor: 24sata.hr, M.G.
Da biste bili sigurni da su u vašoj ishrani zastupljeni svi važni vitamini i minerali, rukovodite se pravilom pet boja po kom treba pojesti po ...
pročitaj jošNaglašena osetljivost na mirise samo je još jedna od bizarnih pojava u trudnoći, za koju još nema medicinskog objašnjenja. Evo kako da se izborite ...
pročitaj jošPoslušajte savete stručnjaka: pre nego što ponovo zatrudnite, podvrgnite se jednostavnim analizama i usvojte režim života koji će vam olakšati čita...
pročitaj još