04.06.2018 Trudnoća

Trudna & vitka – kako to postići?

Da li je moguće samo nekoliko meseci nakon porođaja ponovo „stati“ u devojačke farmerke? Jeste, ali samo ukoliko tokom trudnoće budete pazili na ishranu. Evo i kako…

vitkost

Vitki u trudnoći

Kvalitet, a ne količina

Za vreme trudnoće ne povećavaju se potrebe za kalorijama i hranljivim materijama, već za kvalitetnom hranom. Prednost treba dati namirnicama siromašnim kalorijama, a bogatim vitaminima i mineralnim materijama. Dozvoljeni porast telesne težine, u odnosu na konstutuciju žene, treba da se kreće između 11 i 16 kg.

Trudnoća nije vreme za smanjenje telesne težine i strogu restrikciju unosa kalorija, niti je ovo period kada treba jesti dvostruko više nego ranije. Istina leži negde između: jedite za oboje, ali kvalitetno! Mada je plod do polovine trudnoće veoma mali, vrlo je važno da buduća mama promeni način ishrane od početka trudnoće jer se organogeneza (formiranje bebinih organa) dešava tokom prva tri meseca. Ukoliko je vaša težina pre trudnoće bila u granicama normale, nećete se ugojiti više od preporučenih 11 kg ako tokom svih devet meseci unosite samo 300 dodatnih kalorija, počevši od drugog tromesečja.

PROČITAJTE I… Petodnevna dijeta: Rešite se trudničkih kilograma

Rizici za bebu

Prekomerno gojenje tokom trudnoće povezano je s nizom dodatnih rizika u toku trudnoće, porođaja, ali i kasnijeg života vašeg deteta. Neki od njih povezani su sa bolovima u nogama i leđima, koji nastaju usled prekomernog rastezanja mišića, sa umorom, otocima ruku i nogu, kao i sa pojavom proširenih vena. Osim toga, beba raste više nego što je potrebno (mada ovo nije pravilo), pa vaginalni porođaj može da bude otežan ili pak nemoguć. Ako je potrebno operativno završavanje porođaja, hirurška intervencija je teža i češće su postoperativne komplikacije.

Međutim, ono što najviše opterećuje i unesrećuje žene jeste spor gubitak viška kilograma u mesecima posle porođaja. Nažalost, postoje i mnogo ozbiljnije posledice: niz naučnih ispitivanja objavljenih poslednjih godina ukazuju na to da je kod beba, čija je težina neposredno nakon rođenja bila 4 do 4.5 kg, povećan rizik nastanka estrogen-ovisnih tumora (rak dojke i rak prostate), kao i da je učestalija pojava povišenog krvnog pritiska. Ovo je jedan od najčešćih uzroka smrtnosti današnjice, a moguće ga je smanjiti upravo pravilnom ishranom u trudnoći. Na taj način buduća mama može direktno da utiče na zdravlje i dužinu života svog deteta.

Šta je idealno?

Idealno je kada buduća mama tokom cele trudnoće dobije između 11 i 15 kg pri čemu je veća verovatnoća da će trudnica sitnije konstitucije dobiti manje od navedenih vrednosti, a krupnija više. Ukupno povećanje težine podrazumeva težinu bebe (3-4 kg) i 9-11 kg za razvitak posteljice, plodove vode, rast materice, majčinih grudi i povećanje količine krvi i tečnosti u njenim tkivima.

Posle porođaja majka se „oslobađa“ bebine težine i dela tečnosti, a u narednih nekoliko nedelja i ostale „poremećene“ vrednosti vraćaju se u normalu, što u prevodu znači – nema prekomernih kilograma!

PROČITAJTE I… Višak kilograma povećava rizik od spontanog pobačaja

Trudnički jelovnik

Da ne biste „nabacili“ prekomerne kilograme i da bi se vaša beba pravilno razvijala, potrebno je da uzimate namirnice koje nemaju mnogo kalorija, a bogate su vitaminima i mineralima. To ne znači da tokom čitave trudnoće treba da jedete samo voće i povrće, već da vaša ishrana treba da bude uravnotežena i da se sastoji od namirnica iz svih pet grupa (belančevine, ugljeni hidrati, masnoće, vitamini i minerali). Međutim, nije svejedno da li ćete ugljene hidrate dobijati iz kremastih kolača ili integralnih pahuljica. Poenta je u tome da odaberete one namirnice koje ne sadrže tzv. prazne kalorije koje telo pretvara u mast.

Autor: Life Content

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije