28.04.2015 Zanimljivosti

Da li je vaša beba alergična na hranu?

Alergije i intolerancija na hranu sve su češći kod mališana i beba. Postupno uvođenje čvrste hrane smanjiće rizik.

????????????????????

Prema rečima dr Ruže Bajić, pedijatra, dojenje smanjuje rizik od alergija na hranu i povećava otpornost bebe. U porodicama koje imaju istoriju alergija, naročito alergija na protein kravljeg mleka, dojenje se još više preporučuje, a lekar čak može preporučiti ograničeni unos mlečnih proizvoda i ostale hrane koja izaziva alergije u majčinoj ishrani.

– Majčino mleko pomaže u razvoju digestivnog trakta, pa je vrlo važno da sve namirnice dete proba dok sisa, ako naravno podrazumevamo da majka doji bebu do godinu dana. Ukoliko je beba alergična na protein kravljeg mleka, postoje formule kod kojih su belančevine hidrolizovane, pa se prelazi na takve formule. Najčešće do druge godine deteta ova alergija prolazi – objašnjava pedijatar.

Postepeno uvođenje čvrste hrane u ishranu je veoma važno. Najbolje je slediti pravilo četiri dana nakon uvođenja nove namirnice, pogotovo ako su se u porodici pojavljivale alergije na hranu. Nakon toga, ako nije bilo nikakve alergijske reakcije, možete nastaviti sa uvođenjem novih namirnica. Ako se alergija i pojavi, odmah ćete znati koja namirnica ju je izazvala.

– Osim proteina kravljeg mleka najčešći nutritivni alergeni od uvođenja čvrste hrane pa sve do treće godine su jaja, gluten i kikiriki, ali i ostali orašasti plodovi, bobičasto voće, morski plodovi – ne riba, već rakovi, školjke i slično, zatim med i neke semenke kao što su mak i susam – upozorava dr Bajić.

Kod jaja je najčešći krivac belance i zato se ne preporučuje njegovo davanje bebi pre prve godine života. Žumance se može uvesti nakon šest meseci. Gluten je protein koji se nalazi u žitaricama: raži, ovsu, pšenici (uključujući pšenicu u hlebu) i ječmu. Ukoliko se vašem detetu utvrdi alergija na gluten, sve proizvode na bazi ovih žitarica morate odmah ukloniti iz prehrane. Proizvodi za bebe do šest meseci su bez glutena, a postepeno uvođenje glutena se preporučuje od šestog meseca.

Najčešći alergeni kod male dece:
Većinu ovih alergena deca tokom detinjstva prerastu i kasnije ih mogu normalno konzumirati. Iako se med ne nalazi na popisu najčešćih alergena, svakako bi ga trebalo izbegavati barem do navršene prve godine jer može da prouzrokuje botulizam.

Izvor: Maminkutak.rs
Foto: Thinkstock




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije