05.06.2018 Zanimljivosti

„Letnje“ bebe su živahnije

Godišnje doba u kojem je beba rođena utiče na ritam biološkog sata tokom celog života. Ljudi rođeni u leto često imaju vedriji pogled na život od onih koji su bili „zimske“ bebe.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Karakteristike „letnjih“ beba

Rezultati istraživanja pokazali su da su bebe rođene zimi usporenije, što može uticati na njihovo zdravlje i pogled na svet u odraslom dobu, dok su bebe rođene leti aktivnije, i često izrastaju u ljude koji na život gledaju sa više optimizma, piše „Dejli mejl“.

Naučnici takve rezultate tumače kao posledicu smanjene količine dnevne svetlosti u zimskim mesecima. Osobe koje su rođene zimi teže podnose promenu godišnjih doba, i sklone su naglim promenama raspoloženja, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Nature Neuroscience.

Količina dnevne svetlosti u prvim mesecima života ključna je za formiranje dugotrajnog raspoloženja. Osim sporijeg biološkog časovnika deca koja su rođena zimi često pate od alergija koje su izazvane nedostatkom vitamina D.

SAZNAJTE I… Šta godišnje doba u kojem je beba rođena govori o njoj?

Sa druge strane, deca rođena leti češće pate od kratkovidosti, upravo zbog jakog Sunca.

„Iako teorija o tome da godišnje doba u kojem smo rođeni utiče na našu ličnost i prirodu zvuči neverovatno, nije nemoguća. Zvuči kao astrologija, ali je zapravo u pitanju nešto vrlo jednostavno – sezonska biologija“, kaže dr Daglas Mekmahon koji je učestvovao u istraživanju.

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije