05.02.2018 Zanimljivosti

Otkriveno zbog čega mame objavljuju fotografije beba na društvenim mrežama

Ukoliko niste među mamama koje umesto svoje profilne fotografije stavljaju fotografiju svoje bebe, onda bar imate prijatelje koji to rade. Nedavna studija otkrila je zbog čega se to dešava…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Pre nekoliko godina Sara Šop-Sulivan primetila je nešto zanimljivo na početnoj stranici Fejsbuk profila – mnoge njene prijateljice fotografiju svoje bebe postavile su kao profilnu.

Rezultati studije objavljeni prošle nedelje, pokazali su zašto „nove mame“ koriste Fejsbuk za objavljivanje fotografija svojih beba. Šop-Sulivan i njeni saradnici su analizirali podatke 127 učesnika i otkrili da se majke na ovakav korak odlučuju kada osete društveni pritisak da treba da budu savršene majke. Većina majki u studiji su koristile sliku svoje bebe kao fotografiju profila u nekom trenutku.

U jednom trenutku sam pomislila ‘Zašto ne stavite svoju fotografiju kao profilnu, zašto fotka vašeg deteta?“, rekla je Šop-Sulivan za Mashable.

Naravno, mnogo „novih“ mama vidi Fejsbuk kao jednostavan način razmene radosnih trenutaka bebe i njenog odrastanja u krugu porodice i prijatelja. Šop-Sulivan, međutim, misli kako se možda dešava nešto komplikovanije. Majke koje teže za savršenstvom kao roditelji i traže potvrdu za majčinsku ulogu, takođe imaju jače izražene emocionalne reakcije (i pozitivne i negativne) na komentare i lajkove na Fejsbuku.

Mnogo mama može osećati pritisak da prikaže pozitivnu sliku majčinstva“, dodala je Šop-Sulivan.

Ona je anketirala obrazovane i zaposlene žene koje su uglavnom znale kakvi će rezultati biti.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije