13.01.2016 Zanimljivosti

Ovo o bebama sigurno niste znali

Zašto bebe lepo mirišu? Zbog čega vole određene ukuse? Da li mesec u kome su rođene utiče na neke predispozicije? – pitanja su sa kojima se suočava svaki roditelj. A evo i odgovora…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock


Mirisi
Ima nešto očaravajuće, čak opojno u mirisu novorođenčeta. Mnoge majke priznaju da satima mogu da udišu bebin miris. Priroda je uredila, a naučnici otkrili da žene osećaju specifičan miris svojih beba svega nekoliko dana po rođenju. Ne zna se tačno odakle ovi mirisni faktori dolaze, ali se sumnja da je u pitanju lojna žlezda na glavi i licu. Miris će zavisiti i od toga šta majka jede, zato što dojenje utiče na miris beba.

Ukusi
Mnoge majke misle da jedenje ljute i začinjene hrane krajem trudnoće može da izazove prerani porođaj. Receptori za ukus razvijaju se od 13. do 15. nedelje trudnoće i omogućavaju fetusu da oseti slatko, kiselo i slano u materici. Mirisi i ukusi onoga što majka jede nalaze se u plodovoj vodici i zaista beba oseća sve što majka jede.

Navike u ishrani
Sećanje na ukuse u materici utiče na ukus deteta za hranu u kasnijem životu. Studije su pokazale da ako mama pije čašu soka od šargarepe četiri puta na dan u poslednjem trimestru ili prvim mesecima dojenja, njena beba će voleti taj ukus kada ga jednom proba. Bebe čije majke jedu mnogo voća tokom trudnoće će u kasnijem životu takođe uživati u ovoj hrani.

Raspoloženje majke i bebe
Kako se majka oseća u trudnoći može uticati na bebu i njene pokrete u materici. U studiji obavljenoj na Nagasaki univerzitetu dokazana je ova tvrdnja. Kada žene gledaju veseo film, bebe u materici mašu rukama, kada su tužne, i one su mirne i povučenije.
Ovo se dešava usled adrenalina koji se otpušta kada je majka pod stresom ili tužna i preusmerava tok krvi iz materice, što beba oseća.

Ostatak teksta pročitajte na sledećoj strani…




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije