LUKSUZNI BREND GARDEROBE ZA DECU: IL GUFO, OD SADA U BEOGRADU!
Il Gufo – italijanska premium kompanija garderobe za decu otvorila je vrata svoje prve prodavnice u regionu, i to u Beogradu, u tržnom centru Gal...
pročitaj jošZašto bebe lepo mirišu? Zbog čega vole određene ukuse? Da li mesec u kome su rođene utiče na neke predispozicije? – pitanja su sa kojima se suočava svaki roditelj. A evo i odgovora…
Ukusi
Mnoge majke misle da jedenje ljute i začinjene hrane krajem trudnoće može da izazove prerani porođaj. Receptori za ukus razvijaju se od 13. do 15. nedelje trudnoće i omogućavaju fetusu da oseti slatko, kiselo i slano u materici. Mirisi i ukusi onoga što majka jede nalaze se u plodovoj vodici i zaista beba oseća sve što majka jede.
Navike u ishrani
Sećanje na ukuse u materici utiče na ukus deteta za hranu u kasnijem životu. Studije su pokazale da ako mama pije čašu soka od šargarepe četiri puta na dan u poslednjem trimestru ili prvim mesecima dojenja, njena beba će voleti taj ukus kada ga jednom proba. Bebe čije majke jedu mnogo voća tokom trudnoće će u kasnijem životu takođe uživati u ovoj hrani.
Raspoloženje majke i bebe
Kako se majka oseća u trudnoći može uticati na bebu i njene pokrete u materici. U studiji obavljenoj na Nagasaki univerzitetu dokazana je ova tvrdnja. Kada žene gledaju veseo film, bebe u materici mašu rukama, kada su tužne, i one su mirne i povučenije.
Ovo se dešava usled adrenalina koji se otpušta kada je majka pod stresom ili tužna i preusmerava tok krvi iz materice, što beba oseća.
Ostatak teksta pročitajte na sledećoj strani…
Još je Dostojevski u 'Idiotu' rekao da se duša leči kad je u blizini dece, ali verovatno u tom trenutku nije bio pored male dece koja su u uzrastu ...
pročitaj jošŠumeće tablete gvožđa i slični dodaci ishrani koji sadrže gvožđe namenjeni su odraslima i najčešći su uzrok trovanja dece lekovima. Na takvo trovan...
pročitaj jošO vrednosti i lekovitosti pojedinih namirnica koje mnogo volimo i skoro pa svakodnevno jedemo, često i ne razmišljamo niti tome pridajemo poseban z...
pročitaj još