Kada bebe mogu da počnu da piju vodu
10.05.2023 Bebin jelovnik

Kada bebe mogu da počnu da piju vodu?

Kada se bebe rode, preporučuju se da piju samo majčino mleko ili formulu. Međutim, postavlja se pitanje kada bebe mogu da počnu da piju vodu i u kom uzrastu je to dobro za njih?

Kada bebe mogu da počnu da piju vodu?

U prvih nekoliko meseci života, ishrana vaše bebe se u potpunosti sastoji od majčinog mleka ili formule. Najbolje bi bilo da bebi ne dajete vodu pre šest meseci. U ovoj fazi novorođenčeta, majčino mleko zadovoljava sve nutrtitivne potrebe za zdravlje i razvoj bebe. Osim toga, nije preporučljivo da se beba napije vode jer će ona izgubiti potrebu za hranjenjem. Ovo za posledicu može imati da beba bude neuhranjena što dovodi do gubitka težine. Takođe, ovo može dovesti do smanjenja zaliha majčinog mleka. Zbog toga bi najbolje bilo da se konsultujete sa vašim lekarom pre nego što uvedete vodu i nikada nemojte razblaživati bebinu formulu.

Da li prerano uvođenje vode može da našteti bebi?

Još jedan razlog zbog čega lekari preporučuju kasnije uvođenje vode jeste jer je veoma lako preopteretiti bebin organizam. Previše vode može dovesti do toga da bebini bubrezi ospiraju natrijum i elektrolite ostavljajući bebu bez soli. U ozbiljnim slučajevima, ovo može izazvati napade. Simptomi trovanja vodom kod beba su niska telesna temperatura (ispod 36 stepeni), razdražljivost, pospanost i otok. U tom slučaju se hitno obratite lekaru.

Kada bebe mogu da počnu da piju vodu:Izuzeci od pravila

Čak i  tokom vrućeg dana, većini beba nije potrebna voda jer ih majčino mleko i formula održavaju hidriranim.  Međutim, ako vaša beba ima zatvor, moguće je da će vaš lekar predložiti da dajete bebi 0,5 dcl vode dnevno da bi se beba izborila sa ovim. Nakon što dete napuni godinu dana, moći ćete da uvrstite vodu u većim količinama.

Dakle, budite strpljivi sa uvođenjem vode jer to može napraviti više štete nego koristi. Pratite savete lekara i znaćete kada je pravo vreme da uvedete vodu. Svakako nemojte eksperimentisati sa vodom pre punih šest meseci vaše bebe.




ValuaVitaly/GettyImagesPlus

još iz kategorije