Dete neće da jede: Ovako ohrabrite svoje čedo
Ume biti poprilično frustrirajuće kada dete neće da jede jer ste sigurno zabrinuti da će biti gladno. Otkrivamo trikove koji vam mogu pomoći. Da...
pročitaj jošDa biste što lakše uvrstili povrće u jelovnik svog mališana, ono treba da bude ukusno i maštovito pripremljeno. Obezbedite svojoj bebi, ali i ostalim članovima porodice, hranljiv obrok bogat vitaminima i mineralima.
Sačuvajte vitamine
Povrće je slabo kalorično, ali sadrži obilje vitamina i minerala. Osim toga, celuloza, kojom je takođe bogato, blagotvorno deluje na kontrakcije creva i na taj način podstiče probavu.
Ako imate aparat za ceđenje soka iz voća i povrća, koristite ga što češće. Te sokove morate odmah dati bebi, jer vitamini na vazduhu oksidiraju i gube hranljiva svojstva. Oni nestaju i prilikom kuvanja, naročito vitamin C koji je veoma osetljiv na visoke temperature. Međutim, pošto se kuvano voće i povrće mnogo lakše vari, bebi ga u početku treba davati samo u takvom obliku.
Zdrava priprema
Pod varivom podrazumevamo prokuvano ili ispasirano povrće. Da biste u njemu sačuvali što više hranljivih sastojaka, naročito mineralnih soli, oprano i očišćeno povrće prelijte ključalom vodom. Na taj način se zgrušavaju materije u opnama ćelija pa se daljim kuvanjem sprečava prelazak hranljivih materija u vodu u kojoj kuvate povrće.
Bolje je da se povrće kuva u slanoj vodi, jer se tako smanjuje gubitak hranljivih sastojaka. Za bebu do osam meseci svako povrće treba da se sprema u obliku kašice ili pirea, a kasnije, kada beba savlada veštinu žvakanja, povrće može da se ponudi i izgnječeno viljuškom.
Smrznuto povrće
Smrznuto povrće ima gotovo istu hranljivu vrednost kao sveže, samo je skuplje. Treba ga koristiti odmah posle odmrzavanja i ni slučajno se ne sme ponovo zamrzavati. Pošto bebe i mala deca jedu povrće pripremljeno bez začina, paprike, belog luka i ostalih dodataka, predlažemo da od pripremljene količine odvojite bebin deo, a ostatak spremite na način koji vole ostali ukućani.
Izbegnite otrove
Verovali ili ne, i povrće sadrži sastojke koji su otrovni za organizam – nitrate. Postavlja se sasvim logično pitanje – otkud otrovi u povrću? „Istorija“ počinje s nitratima koje biljka upija iz zemlje, posebno ako je ova obogaćena đubrivom.
Tokom rasta biljka te nitrate pretvara u jestivu organsku materiju. Međutim, ukoliko apsorbuje preveliku količinu kiseonika iz đubriva, postaje prezasićena. Ako takvo povrće zatvorimo u plastičnu kesu, dakle ako ostane bez kiseonika, nitrati će se pretvoriti u nitrite koji su opasni po zdravlje. Zbog toga izaberite proizvode koji nose znak zdrave hrane (bio-hrana, zelena jabuka, eko-hrana i sl.).
Autor: Life Content
U cilju očuvanja zdravlja novorođenčadi, odojčadi i male dece na poplavljenom području, Institut za javno zdravlje Srbije objavio je preporuke za i...
pročitaj jošMnoge bebe imaju zdravstvene tegobe poput proliva, osipa i bolova u stomaku čim pojedu određenu namirnicu. Evo kako da to da sprečite... Dal...
pročitaj jošLekari savetuju da se davanjem sladoleda može nadoknaditi količina kalcijuma i proteina potrebnih za normalan razvoj dece koja ne vole mleko. Pr...
pročitaj još