23.03.2015 Začeće

Ishrana utiče na trudnoću: Kako se hraniti ako želite blizance

blizanci

Nisu geni i vantelesna oplodnja jedini uzročnici blizanačkih trudnoća, već i ishrana igra veliku ulogu, tvrde istraživači njujorškog Medicinskog centra Long Ajlend. Do ovog zaključka naučnici su došli na osnovu istraživanja, u kojima su upoređivali učestalost blizanačkih trudnoća kod žena vegetarijanaca, koje su konzumirale mleko i mlečne proizvode, kod onih koje nisu uopšte jele namirnice životinjskog porekla i kod trudnica koje su u jelovniku imale zastupljeno meso.

Tim naučnika, predvođen dr Gerijem Štajmenom, istakao je da najveća zasluga za dve bebe zapravo pripada IGF faktoru (Insulin – like growth), proteinu koji se oslobađa iz jetre životinja i ljudi, kao odgovor na hormon rasta. S obzirom na to da IGF cirkuliše krvotokom, on dospeva u mlečne žlezde, pa žene koje piju više mleka povećavaju šansu za dvostruku sreću. Daljom analizom ustanovljeno je da on povećava osetljivost jajnika na hormon odgovoran za razvoj folikula u jajniku, kao i za nastanak ovulacije, odnosno oplodnje.

Kod viših koncentracija IGF u krvi povećava se šansa da se oplodi više jajnih ćelija. Smatra se i da IGF pomaže embrionu da lakše preživi rani stadijum, u kojem najčešće dolazi od pobačaja. Žene vegetarijanke, koje konzumiraju mleko i mlečne proizvode, imaju čak 13 odsto više ovog proteina, što jasno objašnjava i zašto češće nose blizance – naglašava dr Štajmen.

Izvor: Novosti
Foto: Freedigitalphotos.net/David Castillo Dominici

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije