28.05.2014 Ishrana

Treba li deci davati slatko i čokoladu?

Vaspitanje deteta pre svega treba shvatiti ozbiljno i kao jednu od najodgovornijih funkcija koje možete imati u životu. Ne samo da se trebate pobrinuti da vaše dete dobija pravilno vaspitanje u smislu ponašnja, nego isto tako mu trebate usaditi zdrave navike koje se tiču ishrane.

child_eating_cake

Prema brojnim istraživanjima pokazalo se kako ishrana itekako može uticati na pojavu raznih bolesti. Odnosno bolje je reći kako nezdrava ishrana može da doprinese pojavi neželjenih simptoma s kojima se kasnije trebate baviti.

Kao najbolji primer treba spomenuti anemiju koja se javlja kao posledica nedostatka gvožđa. Do nje dolazi kada ste iz ishrane izbacili namirnice kao što je zeleno povrće, a povećali količinu mesa koje obiluje masnoćom.

Kako kod odraslih tako i kod dece treba voditi računa o ishrani, jer ono što nauče dok su mali kasnije će se samo nastaviti. U zavisnosti od toga što su naučili, promene koje će se kasnije događati mogu biti pozitivne i negativne.

Gotovo nema ni mlađe ni starije dece koja ne vole slatkiše. Nema sumnje da su oni hranjivi, osobito ako znate kad ih treba davati. No najčešće ih dajemo između dva obroka, katkada i pre jela.

To je loše, jer šećer i čokolada nadražuju žlezde koje luče probavne sokove, pa hrana koja se nakon toga pojede ostaje bez dovoljno sokova potrebnih za pravilnu probavu. Zato su creva preopterećena i dete se počne žaliti na grčeve u stomaku.

Preporučuje se da se slatkiši daju neposredno iza većeg obroka jer se tada lakše probavljaju. Nikako ih ne valja davati nakon što deca naveče operu zube, jer šećer izaziva zubni kvar (karijes). Nije dobro da deca svaki čas uzimaju neki zalogaj jer i time remete lučenje probavnih sokova.

Izvor: savjetnica.com




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije