29.05.2014 Trudnoća

Kofein u trudnoći: Da ili ne? Gde ga najviše ima?

Naučnici i lekari generalno se slažu kada preporučuju trudnicama da ne konzumiraju velike količine kofeina. Međutim, nakon više decenija suprotstavljenih informacija, još nema konsenzusa oko toga koliko je kofeina sigurno.

pregnancy-coffee.

Neprofitna organizacija za zdravlje majki i beba March of Dimes preporučuje ženama da ograniče unos kofeina na oko 200 miligrama dnevno, što je otprilike jedna velika (3,5 dcl) šolja kafe.

Različita istraživanja – različiti rezultati
Često citirana studija iz 2008. godine otkrila je da trudnice koje konzumiraju 200 ili više miligrama kofeina imaju dvostruko veću šansu od pobačaja od žena koje ne konzumiraju kofein. Međutim, nisu sva istraživanja koja su se bavila ovom temom pronašla tu vezu. Dansko istraživanje je pokazalo da je rizik rođenja mrtvog deteta dvostruko veći kod žena koje su konzumirale mnogo kofeina, tj. osam šoljica dnevno, nego kod žena koje nisu pile kafu. Jedna druga studija pokazala je da novorođenčad čije su mame konzumirale 500 miligrama kofeina dnevno imaju viši puls, brže dišu te manje spavaju u prvih nekoliko dana života.

Jedno je sigurno: osećaćete se bolje ako ne konzumirate previše kofeina. Radi se o stimulansu koji povećava puls te vas može učiniti nervoznima i doprineti nesanici.

Gde ima najviše kofeina?
Prva namirnica koja nam pada na pamet kada spomenemo kofein jeste kafa. Nivo kofeina u kafi varira u zavisnosti od tipa kafe, ali i veličini šolje iz koje konzumirate ovaj napitak.

Međutim, viši nivo kofeina nalazi se i u nekim drugim namirnicama kao što su čajevi, posebno crni i zeleni, gazirana i energetska pića i deserti, pogotovo tamna čokolada.

Izvor: Index.hr




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije