03.07.2014 Ishrana

Ishrana na flašicu

Svi znamo da je dojenje najbolji način ishrane beba. Štaviše, Svetska zdravstvena organizacija nalaže majkama da prvih šest meseci života isključivo doje svoje bebe. Ipak, pojedine majke to ne mogu.

ishrana na flasicu

Svaka druga majka ne može da doji iz zdravstvenih razloga, neke odustanu nakon nekog vremena, a neke unapred odluče da neće hraniti dete na taj način. Ima i onih koje počinju da hrane bebu na flašicu (izmlazanim mlekom ili formulom) u trenutku kad moraju da se vrate na posao.

Ovako se to radi – korak po korak!

1. Pripremite mlečnu formulu prema uputstvu na pakovanju. Za merenje mleka u prahu uvek koristite priloženu mericu. Višak praha izravnajte nožem.

2. Ugrejte flašicu. Dajte detetu mleko koje je stajalo na sobnoj temperaturi ili ga zagrejte u posudi sa vrelom vodom ili u aparatu za zagrevanje mleka. Nemojte da grejete mleko u mikrotalasnoj pećnici jer se tako neće ravnomerno zagrejati zbog čega postoji opasnost da se beba ispeče.
Proverite temperaturu mleka na unutrašnjem delu ručnog zgloba – mleko treba da bude toplo, ali ne i vruće.

3. Zauzmite udoban položaj, položite bebu u krilo, mazite je i gledajte je u oči.

4. Cuclom nežno protrljajte bebin obraščić, što će je stimulisati da uhvati cuclu ustima.

5. Hranite bebu pomerajući flašicu tako da cucla uvek bude puna mleka. Ako primetite mehuriće vazduha u cucli, okrenite je tako da se vazduh vrati u flašicu. U slučaju da je potrebno da prekinete obrok, pažljivo stavite prst na bebine desni da biste zaustavili sisanje. Nikada nemojte da ostavljate bebu samu dok se hrani iz flašice zbog mogućeg rizika od davljenja.

6. Podignite bebu, postavite joj glavicu preko vašeg ramena, i nežno je tapšite po le|ima da biste joj pomogli da podrigne. Beba će bljucnuti malo mleka, zbog čega je pametno da prebacite pamučnu pelenu preko svog ramena. Nakon podrigivanja ponovo ponudite bebu mlekom.

Autor: Life Content




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije