24.10.2016 Ishrana deteta

Koliko slatkiša dete sme da unese u jednom danu?

Kada jednom proba slatkiše, skoro svako dete ne može više da im odoli. Koliko zapravo dete sme da unese šećera dnevno u svoj organizam, a da to ne ugrozi njegovo zdravlje?

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Stručnjaci ističu da bi trebalo da unosimo pet posto kalorija preko šećera. Međutim, nedavna istraživanja su potvrdila da deca preko šećera unose 12 do 16 posto kalorija, što veoma negativno može uticati na njihov organizam.

Kada deca u organizam unose previše šećera to bi značilo da unose i znatno veći broj kalorija nego što bi trebalo i dolazi do problema gojaznosti. Veliko variranje težine kod dece može se kasnije negativno odraziti na njihovo zdravlje u pubertetu kada će deca teže moći da izgube višak kilograma.

Bez obzira na neželjena dejstva do kojih dolazi konzumacijom šećera, ova namirnica je prekopotrebna deci za pravilan razvoj. Deca ne bi trebalo da konzumiraju hranu sa veštačkim zaslađivačima, ali voće koje je bogato zdravim šećerom i vitaminima nikako ne treba izbegavati.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Nutricionisti savetuju da deca od 4 do 6 godina treba da unesu dnevno 19 grama šećera, što je u proseku oko 5 kašičica. Starijoj deci od 7 do 8 godina dnevno je potrebno 24 grama šećera, tj. 6 kašičica. Količina potrebnog šećera povećava se za decu preko 11 godina i oni bi trebalo da unesu 30 grama ili 7 kašičica šećera dnevno.

Obroci koji se često daju deci za doručak mogu biti puni šećera, kao što su određene pahuljice, sosevi za pastu, čokolade, lizalice, a posebno sokovi. Istraživanja su pokazala da deca najviše šećera unesu preko sokova, a posebno ako piju gazirana pića. Jedna čaša gaziranog soka sadrži otprilike 9 kašičica šećera, što je znatno više od onoga koliko bi dete trebalo dnevno da unese u organizam.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Roditelji smatraju da dodatan unos šećera može da doprinese da deca budu hipperaktivnija i da imaju bolju koncentraciju u školi. Međutim, ne postoji nijedna potvrda stručnjaka koja to dokazuje. Naprotiv, deca koja unose previše šećera pored gojaznosi i dijabetesa, mogu da obole od raznih bolesti zuba, poput karijesa, što se pokazalo kao česta pojava kod mališana.

Umesto pahuljica sa visokim sadržajem šećera koristite zdrave žitarice, tostove ili deci za doručak poslužite jogurt sa voćem.

Takođe, umesto da im svaki dan dajete da jedu čokolade, lizalice i druge slatkiše, napravite čokoladne kolačiće bez šećera ili užine od voća i povrća.

Kupovne sokova zamenite ceđenim voćem i povrćem, tako ćete znati da su vaša deca unela zdrav šećer i vitamine.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije