16.06.2014 Dete

Kakvog ljubimca odabrati za dete?

I tako, kada napokon nakon toliko suza i većanja odlučite da udovoljite dečjoj želji, te otvorite vrata kućnom ljubimcu, trebalo bi da razmislite i o izboru dečijeg prijatelja jer on mora da odgovara uzrastu vašeg deteta.

papagaj

Ukoliko već nemate kućnog ljubimca, to se i ne preporučuje sve dok vaše dete ne napuni barem tri godine. Uzrastu od četiri-pet godina najbolje odgovara morsko prase, jer je njega lako održavati, retko grize i voli da se mazi. Ipak, upozorite dete da morsko prase ima tanke kosti i da prema njemu treba da bude nežno.

Dete starosti od pet do deset godina dovoljno je zrelo da brine o ptici ili eventualno o ribicama. A u uzrastu od deset godina pa naviše možete da se odlučite za psa ili mačku, pa čak i za neke egzotičnije životinje poput gmizavaca ili zeca.

Nikada nemojte da kupujete psa četvorogodišnjem detetu, ma koliko mislili da će ga to razveseliti. Ono jednostavno nije spremno da preuzme toliku odgovornost, pa će životinja biti zapostavljena. Sem toga, može da se dogodi da mu životinja nakon nekoliko dana dosadi. Istovremeno, sviđalo se to vama ili ne, vi ćete čistiti izmet i dlake, voditi psa u šetnju…Ali, šta da se radi?

Dakle, izbegavajte kupovinu radi „ljubavi na prvi pogled“. Prvo dobro razmislite jer, životinja nije roba koju možete isprobati pa vratiti. Pre nego se odlučite, dobro se raspitajte o njegovim navikama, posetite nekoliko vlasnika koji već imaju takvog ljubimca a obiđite i azil za pse. Usvajanjem jednom odbačene životinje dajete joj novu šansu a i vaši troškovi biće daleko manji.

Takođe, pre nego li vaš budući ljubimac postane vaša svakodnevica, porazgovarajte i sa detetom i naglasite mu koje će biti njegove buduće obaveze. Pri tome razgovarajte tonom koji ne trpi protivljenje, inače ćete upravo vi biti „žrtva“ ovog „sporazuma“.

Svi kućni ljubimci zahtevaju mnogo vremena i energije. Jednom psu je potrebno dosta prostora, svakodnevno četkanje, uvek sveža hrana i voda, treba ga voditi na vakcinisanje, brinuti se o njegovom zdravlju, paziti da ne „zaradi“ parazite itd.

Razmislite, možda bi mačka bila bolji izbor za vas i vaše dete. Mačke su manje zahtevne, ne zahtevaju odlazak u šetnju, niti mnogo nege.

Dakle, pre kupovine kućnog ljubimca treba da budete sigurni da je vaše dete dobro shvatilo šta se i koliko od njega očekuje.

Autor: Life Content
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije