06.04.2014 Dete

Zašto moje dete udara glavom o pod?

Da li vam se dešava da dete udara glavom o pod ili zid? Plašite se da će se povrediti i ne razumete zašto to radi? Koliko god se činilo zastrašujuće, takvo ponašanje je najrasprostranjenije među dvogodišnjacima.

cry_child

Gotovo 20 odsto dece do dve godine to radi svesno. Ta faza će može da  potraje nekoliko meseci, a nekad zna da se produži i na više godina. Ipak, nema razloga za strah. Većinu dece do treće godine prođe ta psihička potreba.

Zašto dete to radi?

Zvuči čudno, ali ritmično udaranje glavom smiruje dete. Na primer, dete ima upalu uha ili neke druge bolove pa lupanjem glavom o zid preusmerava bol. Mnoga deca rešavaju svoju ljutnju ili frustraciju na taj način, a ponekad samo žele da privuku pažnju.

U retkim slučajevima lupanje glavom ukazuje na autizam ili neke druge poremećaje. Ako sumnjate, obratite se lekaru.

Šta da radite?

  • Pustite da se dete svaki dan istrči. To je važno da bi potrošilo energiju koju ima i da se ta energija ne bi ispoljila agresijom.
  • Mnoga deca lupaju glavom o zid jer ih ritmika tog pokreta uspavljuje. Primenite neki novi ritual za odlazak na spavanje, što će pomoći detetu da zaboravi na ovu lošu naviku.
  • Ako vaše dete to radi, pripazite da se ne povređuje. Male čvrge se javljaju i i nisu opasne i obično dete prestane kad ga zaboli.
  • Imajte više vremena za dete.
  • Pronađite alternative. Detetu treba da ponudite drugu ritmičku radnju. Plešite zajedno, marširajte po kući, tapšite, lupajte u bubnjeve.
  • Ako vas dečje ponašanje zabrinjava jer primjećujete da se dete zatvara, gubi govorne ili neke mentalne sposobnosti ili zaostaje u normalnom razvoju, obavezno porazgovarajte sa lekarom.

Izvor: Life Content




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije

Bez skupih poklona

24.12.2016 Dete

Na prvi pogled deluje da je sve u redu: s jedne strane dete uči da novac i pokloni u njegovom životu ne dolaze tek tako, a s druge – dete ima staln...

pročitaj još