15.03.2014 Moja Beba

9 načina da smanjite bljuckanje

Mlade mame se uplaše kada vide da njihova beba posle obroka izbacuje hranu (zgrušano mleko), pa se, misleći da je reč o povraćanju, obraćaju lekaru.

bljuckanje

Bljuckanje nije povraćanje, već izbacivanje viška hrane, mleka i pljuvačke posle obroka. U slučaju povraćanja postoji nagon i obično se izbacuje ceo obrok, dok bljuckanje nije praćeno naporom i ne podrazumeva izbacivanje više od dvadesetak grama hrane.

Skoro sve bebe bljuckaju posle hranjenja, bez obzira na to da li sisaju ili se hrane na bočicu. Kod zdrave dece koja dobro napreduju, redovno kake i piške, bljuckanje predstavlja više higijenski (uprljana odeća) nego medicinski problem.

Kako smanjiti bljuckanje

1. Dojite svoju bebu! Primećeno je da dojene bebe bljuckaju mnogo manje od onih koje se hrane adaptiranom mlečnom formulom.

2. Dok beba ne završi sa obrokom, ne prekidajte dojenje da biste promenili stranu, jer to ponekad može da izazove bljuckanje.

3. Nakon podoja podignite bebu da podrigne i položite je u krevetac da leži na LEVOM boku ili na stomačiću (pod uslovom da je budna i pod nadzorom).

4. Dozvolite bebi da zaspi na vašoj dojci.

5. Hranite je u poluležećem položaju (ne vašem, već bebinom).

6. Posle obroka bebu držite u uspravnom položaju desetak minuta, naslonjenu na vaše rame

7. Tokom hranjena, nekoliko puta podignite bebu da podrigne. Na taj način će se osloboditi neprijatnih „balončića“ u stomaku, pa će manje bljuckati.

8. Ukoliko beba ne sisa, najbolji tretman jeste ishrana adaptiranom formulom veće gustine.

9. Posle obroka nemojte da se igrate s detetom i da ga previše pomerate.

Autor: Life Content

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije