27.01.2014 Razvoj bebe

Odvikavanje od pelena na zabavan način

Nekim roditeljima odvikavanje deteta od nošenja pelena u jednom trenutku postaje misija od životnog značaja. Da li je moguće ovaj stresni proces pretvoriti u zabavu? Smatramo da jeste. Evo i kako…

pelene

Gledanje na odvikavanje od pelena kao na najvažniju stvar na svetu prva je i najveća greška koju roditelji čine. Ako tome dodamo i drugu – stavljanje na nošu u trenutku kada dete na to još uvek nije spremno – teško ćete izbeći „treći svetski rat“ u sopstvenoj kući. Evo kako da taj, inače težak, period prebrodite bez nervoze i nepotrebnog stresa i to za samo četiri nedelje…

Opustite se

Duboko udahnite i odgovorite i na ovo pitanje: Poznajete li ijedno zdravo četvorogodišnje dete koje još uvek trčkara u pelenama? Teško da ćete dati pozitivan odgovor. To samo znači da će i vaše dete u jednom trenutku odlučiti (koliko god vam se to činilo nemogućim) da je noša bolje mesto za obavljanje nužde od pelena. Ne, neće se dogoditi čudo „za tri dana“, ali će doći trenutak kada će vaš mališan shvatiti da je ono što mu se lepi za guzu smrdljivo, izaziva neugodnost i da je jednostavno „bljak“.

I puzanje, hodanje, skakanje, pričanje i sve ostalo, vaše dete je naučilo pod svojim uslovima i onda kada je osetilo da je za to spremno. Ne onda kada ste vi to odlučili!

Kako, ipak, pomoći detetu?

Nakon što smo utvrdili da sve treba da teče svojim tokom i da stvari ne treba požurivati, evo nekoliko uobičajenih aktivnosti koje bi trebalo da praktikujete od najranijeg uzrasta mališana kako biste mu olakšali ovaj proces.

1. Ne sakrivajte sadržaj pelene od deteta

Priznajemo da je ovo „bljak“ metoda. Ali, ako dete ne vidi šta sve izlazi iz njega i koliko je to „fuj“, kako će shvatiti da to ne želi da ima na svojoj guzi? Naravno, to ne znači da treba da mu gurate ukakanu pelenu pod nos, već da mu pokažete njen sadržaj, ne dozvoljavajući mu da ručicama dira kaku. Objasnite mu da je to „đubre“ i da se baca u kantu za otpatke.

2. Nemojte nikada dozvoliti detetu da sedi u prljavoj peleni

Neki roditelji namerno ostavljaju dete u prljavoj peleni da bi mu se ogadila i da bi samo zatražilo da mu je skinete. Greška! Ako se mališan navikne da funkcioniše u mokrim pelenama, teže će razviti averziju prema njenom sadržaju.

3. Razgovarajte o sadržaju pelene

Opet dolazimo do gadljivog dela priče, ali vrlo je važno naučiti dete kakva je razlika između mokre i ukakane pelene. Ako se upiškilo, recite mu: „Vidiš, nema ništa u peleni, ali je mokra, pa moramo oprati pišu i promeniti pelenu“. Ako je pak ukakana, pustite ga da vidi kada njen sadržaj bacate u WC šolju i povlačite vodu. Tu „akciju“ propratite rečima: „Kaka je prljava i ne želimo je u našoj kući“.

4. Ne stvarajte misteriju od odlaska u toalet

Kada koristite toalet, objasnite detetu zašto tamo idete i šta radite. Napomenite mu da je ono još uvek malo da bi koristilo WC šolju, ali da zato slobodno može da sedne na svoju nošu. Bilo bi dobro da nabavite onu koja ima naslon, jer će je dete u početku koristiti kao stolicu, a kasnije i kao „WC šolju“.

5. Presvlačite dete na mestu s kojeg može da vidi nošu

Bitno je samo da vidi kupatilo. Dok ga presvlačite, govorite mu (ali ne prekorevajućim tonom) da se noša nalazi u kupatilu i da ga čeka. Ne požurujte ga, već ga pustite da samo traži nošu, čak i onda kada uopšte nema nameru da je upotrebi. Najvažnije u procesu odvikavanja od pelena jeste da dete ne oseti pritisak, grdnju ili prisilu, već da celokupno odvikavanje doživi kao zabavu koja ima svoj cilj.

6. Pričajte mu o osećaju u stomaku

Kada vaše dete pokaže interesovanje za nošu, pitajte ga da li oseća bol i napetost u stomačiću i pustite ga da vam svojim rečima objasni šta oseća. Svako će dete to učiniti na svoj način, a na vama je da ga razumete i pomognete mu da shvati da neprijatan osećaj (kako god ga mališan nazvao) nestaje nakon što obavi nuždu u nošu. Dogovorite se kako ćete „to“ nazvati kao i o tajnom signalu koji će vam uputiti kada ponovo oseti ono o čemu ste razgovarali.

7. Dobijena bitka ne znači da je „rat“ završen

Nemojte misliti da je vaše dete spremno na potpuno odvikavanje od pelena samo zato što je nekoliko puta uspelo da obavi nuždu u nošu. Najveća prepreka odlasku u kupatilo jeste prekid prethodne aktivnosti. Ne očekujte od mališana da prekine sa gledanjem omiljenog crtaća ili sa slaganjem kocaka samo da bi otišlo u WC, gde uopšte nije zabavno. Morate razmišljati kao dete da biste ga razumeli. Biće potrebno još dosta vremena dok ono ne shvati da je za obavljanje nužde potrebno samo nekoliko minuta i da nakon toga može ‘ladno da nastavi sa aktivnošću koju je obavljalo pre odlaska u toalet.

8. Nikada nemojte dovoditi dete u neprijatnu situaciju

Ako želite biti uspešan i mudar roditelj, nikada nemojte dete dovoditi u situaciju u kojoj će, ni krivo ni dužno, osećati stid. Primera radi, ništa nećete postići ako odvedete dete na igralište bez pelena, očekujući da vam „prijavi“ da li mu se piški ili kaki. Ono će se najverovatnije zaigrati i zaboraviti da vam to saopšti, pa će se upiškiti u gaćice. Zbog toga će mu se druga deca smejati i zadirkivati ga, a vama sigurno neće biti drago da vidite uplakano lice svog mališana.

Autor: Life Content
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije