31.10.2014 Razvoj bebe

Upoznajte svoje dete kroz igru

upoznajte dete kroz igru

Igra je jedan od najefikasnijih načina da upoznamo svako dete. Kroz nju ono otkriva samo sebe, svoj unutrašnji svet želja, strahovanja, potreba, poteškoća i konflikata.

S obzirom na oskudne verbalne sposobnosti u najranijem uzrastu i teškoće da rečima iskažu svoja osećanja, psiholozi, učitelji i vaspitači koriste igru kao sredstvo dijagnostike, poteškoća i smetnji, ali i kao sredstvo terapije, jer igra može i da leči.

Stoga, roditelji treba pomno da posmatraju svoje dete dok se igra, jer tako ono može iskazati svoje nemire, brige, nezadovoljstva, svoje podsvesne strahove ili ugledanje na negativne modele ponašanja.

Ukoliko primetite da vaše dete kroz igru manifestuje izrazito negativna osećanja, ukoliko je u igri nazadovalo, ukoliko je njegova igra je jednostavna, mračna, destruktivna ili se neumorno ogleda u jednoj jedinoj aktivnosti, obratite se stručnjaku za savet.

Moguće je da vaše dete prolazi kroz krizni period, ali je suviše nezrelo da vam rečima pokaže zašto je i koliko uplašeno ili nesrećno.

Autor: Life Content, M.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije