Umirite uplakanu bebu

Iako plač bebe neretko ozbiljno zabrine roditelje, činjenica je da je plač svojevrstan vid komnikacije – beba ne može reći šta joj ne odgovara, pa tako skreće pažnju. Pokušajte da je umirite na neki od navedenih načina.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Umotajte bebu u ćebence
Bebu ćete umiriti ako je čvrsto umotate u ćebence. To će joj vratiti osećaj da je opet u materici.

Promenite položaj
Dok držimo bebu, obično joj glavu okrećemo prema gore. Umesto toga, okrenite je prema podu. Stavite jednu ruku ispod bebinog stomaka, tako da joj glava bude na vašoj podlaktici. Pritisak na stomaku smanjiće prisutnost neugodnih gasova.

Pustite tihe zvuke
Zvuci će pomoći bebi da se oseća kao da je opet u materici. Možete pustiti nešto tiho, ali možete pustititi i nešto glasnije. Uključite fen, usisivač ili pojačajte televizor. Bebama prijaju takvi zvuci.

Dajte joj cuclu
Novorođenčad ima razvijen instinkt za sisanjem, pa cucla može pomoći da se beba umiri. Jedno istraživanje pokazuje da cucla može smanjiti rizik od nastanka iznenadne dojenačke smrti.

Pođite u vožnju
Bebe su u materici navikle na podrhtavanje i puno pokreta. Dovoljno je da je nekoliko minuta vozite u kolima i primetićete da se beba umirila.

Masirajte je
Bebe vole kontakt kože na kožu. Istraživanja su pokazala da bebe koje su često masirane puno ređe plaču i bolje spavaju. Masirajte joj noge, ruke, leđa, lica i grudi. Dok masirate bebu opustićete se i vi sami.

Okupajte bebu
Bebu stavite u kadicu s toplom vodom i mokrom pamučnom gazom joj trljajte telo. To će je podsetiti na toplo okruženje materice i ona će se umiriti. Topla kupka opuša i odrasle, pa nema razloga da ne opusti i bebu.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije