Vi i beba: Trikovi koji zaista deluju


Evo kako da pomognete bebi da brzo i lako zaspi kad se probudi tokom noći.

Ponoć je odavno prošla, a vaša beba je budna, vi takođe. Gotovo da nema mame kojoj ovaj scenario nije poznat. Evo šta možete učiniti u takvim situacijama.

Male bebe ne znaju same da se uspavaju nakon što se po noći probude. Neke se bude jednom ili dvaput, a ima i onih koje se bude i nekoliko puta. Kad god se beba probudi, sigurno je da ćete se probuditi i vi. Dobra vest je to što zaista postoje efikasni načini da se beba brzo i lako ponovo uspava.

PROČITAJTE I… 4 najbolje metode za uspavljivanje bebe

Ključ uspeha sastoji se od simulacije bebinog prvog doma – vaše materice. U stomaku je beba bila ušuškana i sigurna. Otkucaji vašeg srca, šum plodove vode, potpuni mrak… to je sredina na koju je beba navikla i u kojoj se osećala bezbedno. Da biste joj povratili isti osećaj, treba samo da joj napravite što sličniju sredinu. Tako će njen mozak dobiti poruku da se može ponovo opustiti. Ako ste prethodno proverili je li beba gladna ili žedna, je li joj pretoplo ili hladno, da li joj je mokra pelena i sl., evo šta treba sledeće da uradite…

Uspavljivanje bebe: Trikovi i saveti

LJULJUŠKANJE
Život u materici bio je poput ljuljuškanja na brodu, naročito dok ste hodali ili se penjali stepenicama. Budnu bebu koja ne plače umirićete oponašajući isto to ljuljuškanje dok je držite u naručju. A ukoliko je beba razdražljiva i plačljiva, ljuljuškajte je u malo bržem ritmu. Važno je da je držite u naručju tako da joj i glava i vrat imaju oslonac, te da njišete rukama čineći da izgleda kao da se ljulja u baštenskoj ljuljašci. Zamasi ne treba da budu veliki već ritmični.

SAZNAJTE I… Kada je najbolji trenutak za uspavljivanje bebe?

ZVUK ŠŠŠŠŠŠŠ
Beba je u materici neprestano bila okružena šumom plodove vode i krvotoka, što je u tako malom i zatvorenom prostoru zvučalo prilično glasno. Obično je tiha kućna atmosfera za nju suviše tiha i zastrašujuća. Međutim, nije reč samo o jačini zvuka već i o njegovoj prirodi. Glasno praveći zvuk „šššššššš“, ponajbolje ćete oponašati zvučni doživljaj iz materice. Važno je da pritom bebu držite čvrsto uz grudi, ali tako licem bude okrenuto prema vašem licu. Takođe, nemojte joj slati zvuk direktno u uvo. Ako beba plače, neka zvuk „šššššš“ bude glasniji, ali gledajte da ga postepeno utišavate dok ne zazvuči kao šapat.

TAPKANJE PRSTIMA
Dodir vašeg tela bila je još jedna važna odlika bebinog života u materici. Dodir stimuliše receptore u bebinom mozgu koji šalju poruku opuštanja. Da biste ih ponovo oživili, najbolje je da prstima nežno tapkate po bebinom čelu sve do nosa. Postavite bebu u ležeći položaj ili je položite u naručje. Ovi pokreti deluju hipnotički i podstiču bebu da zatvori oči, što je posebno korisno ako je razdražljiva i odbija da zaspi.

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije