19.09.2011 Moja Beba

Mamino mleko je najbolja hrana!

Dojenje je teško samo u početku, a kada jednom uhvatite ritam, shvatićete da ste srećnica koja ne mora da vodi računa o mnogobrojnim problemima koje donosi flašica…

Dole flašica, živelo dojenje! Kakvu flašicu da kupim? Staklenu ili plastičnu? Koliko komada treba da ih imam? Kakvog oblika? Klasičnu? Anatomsku? Ili, možda obe vrste? A cucla? Da li su bolje anatomske, gumene, okrugle ili silikonske? S rupicom ili bez rupice? Ako su bez rupice, čime da ih probušim? Kako ih sterilisati? Prokuvavanjem, sterilizatorom ili u mikrotalasnoj rerni? Koju vrstu mleka da koristim? Kako da odredim temperaturu mleka? Šta ako beba bude alergična na adaptirano mleko? A ako dobije proliv ili zatvor?…

Mamino mleko je najbolje

Ova lista pitanja mogla bi da se produži unedogled, jer hranjenje bebe na flašicu nije prirodan način i samim time donosi mnoge teškoće. Ukoliko se pomučite prvih nekoliko nedelja da savladate tehniku dojenja, nećete imati gore navedenih, a ni drugih problema. Bićete mnogo slobodniji i moći ćete da slobodno vreme posvetite bebi, a ne sterilisanju flašica, cucli, prokuvavanju vode i ostalim aktivnostima koje hranjenje na flašicu neminovno iziskuje.

Zamislite samo ovu situaciju: prelep je sunčan dan i vi želite da izađete sa svojom bebom u park. Ali, avaj! Pored rezervnih pelena, morate da nosite prokuvanu vodu u termosu, kutiju sa adaptiranim mlekom (ako beba ogladni), sterilisane cucle i pribor za pripremu mleka (jer beba uvek mora da dobije sveže pripremljenu hranu!)… A sada se vratite u stvarnost! Pošto ste uspešno savladali umetnost dojenja, vi u park možete da odete samo sa rezervnom pelenom i paketom vlažnih maramica. Hrana vam je uvek na raspolaganju, sveže pripremljena, idealne temperature i sastava. Dovoljno je da otkopčate grudnjak i svojoj bebi ponudite svež i ukusan obrok. Ona će biti fizički i emotivno nahranjena, a onda ćete moći zajedno da uživate u lepoti sunčanog dana. Još jedna, ali ne manje važna činjenica je da su dojena deca manje podložna upalama i napadima virusa, jer je majčino mleko banka antitela iz koje bebin organizam crpi zaštitu protv takvih „neprijatelja“.

Bebe više vole dojku od cucle!

Ako vam je neprijatno da dojite bebu na javnom mestu, nemojte ni sebi ni bebi uskraćivati boravak u prirodi i čistom vazduhu. Umesto toga, nabavite veliku maramu, koju možete prebaciti preko ramena i na taj način ćete se zaštititi od nepoželjnih pogleda. Istraživanja su pokazala da najveći procenat majki počinje da nudi flašicu „na mala vrata“, baš zbog ove vrste nelagodnosti. To se obično dešava kada nakon duge i hladne zime, dani postanu duži i sunčaniji, pa se mnogo više vremena provodi napolju, tako da mama mora i po nekoliko puta da nadoji bebu na otvorenom prostoru. Tada donosi odluku da izdoji svoje mleko u flašicu i tako nahrani dete, misleći da se ništa strašno neće desiti ako beba dobije jedan ili dva obroka na cuclu. Na taj čini dvostruku grešku: beba polako usvaja flašicu čime se stvara zabuna refleksa. Pored toga, dojenje i hranjenje na flašicu, dva su različita pojma i hranjenje malo na dojci, malo na flašicu, nije dobro za bebu. Osim što može da zaboravi kako da sisa, treba imati na umu da mleko iz flašice teče bez zastoja, pa beba mora da vuče bez pauze. Dok sisa, beba se češće odmara i sigurno više voli da u svojim ustima oseti maminu mekanu i toplu dojku, nego gumenu ili silikonsku cuclu! Bolje rečeno, bebe obožavaju da sisaju i ljuljuškaju se na maminim grudima. Neke čak „preteruju“ u tome, pa ih je gotovo nemoguće navići na flašicu, čak i kada za to dođe logično vreme.

Šta tada da učinite?

U svakom slučaju, i dalje upotrebljavajte svoje mleko. Kad-tad ćete morati svoju bebu da naviknete na kašičicu, ali što kasnije uvedete kravlje mleko u njenu ishranu, to bolje (i jeftinije!) za vas i dete. Pokušajte da napravite sopstvenu banku mleka, tako da za duži vremenski period budete obezbeđeni ovim dragocenim i nezamenjivim artiklom. Što duže bez kravljeg mleka! Kada je laktacija potpuno uspostavljena, punjenje i pražnjenje dojki protiče bez ikakvih problema, a ritam hranjenja bebe je postao najnormalnija i najlakša „obaveza“, možete da počnete da razmišljate o spremanju mleka za slučajeve kada nećete moći da nahranite dete na grudima. Za spremanje, mleko izdojite u sterilne posude, a pre izdajanja dobro operite ruke. Izdajati možete ručno, ali i uz pomoć specijalnih pumpica. Preporučuje se upotreba pumpica koje imaju „ugrađenu“ flašicu, tako da se izdojeno mleko direktno sliva u nju, pa je mogućnost njegovog zagađenja smanjena na mimimum. Iz te flašice, mleko prespite u posudice i stavite ih u zamrzivač. Takve posude mogu biti staklene ili plastične (najbolje je kupiti sterilne posude u apoteci). Na poklopac posude, obavezno napišite količinu izdojenog mleka i datum zamrzavanja.

 Koliko dugo mleko može da stoji u zamrzivaču?

– U malom zamrzivaču, koji se obično nalazi unutar frižidera – 2 nedelje

– U zamrzivaču, koji je sastavni deo frižidera, ali ima posebna odvojena vrata – 3 meseca

– U zamrzivaču „sandučaru“ – 6-8 meseci

 Važna napomena!

Jednom zamrznuto mleko, ne sme ponovo da se zamrzava, a kada se jednom izvadi iz zamrzivača, mora da se upotrebi u roku od 4 časa. Ako se desi da se zamrznuto mleko prilikom odmrzavanja podeli u tri sloja, nemojte da mislite da je pokvareno. Na površini je gusti masni sloj, a na dnu vodenasti. Mleko možete da odmrzavate na sobnoj temperaturi ili u posudi sa toplom vodom. S vremena na vreme protresite posudu sa mlekom, da bi se svi njegovi delovi ravnomerno izmešali. Odmrznuto mleko prespite u flašicu i dalje pod mlazom tople vode zagrejavajte ga do potrebne temperature. Izdojeno mleko ne treba da se prokuvava!

 Ušteda!

Hraneći bebu svojim mlekom uštedećete 30.000 dinara na šestomesečnom nivou! Ili, u prevodu, jedna dobra kolica!
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije