08.12.2014 Porodica

5 činjenica zbog kojih ćete drugačije gledati na svog tinejdžera

Pubertet se gotovo uvek spominje u kontekstu ludovanja hormona i problema s tinejdžerima. Ali, vrlo retko razmišljamo o svim prednostima tih ludih godina.

tinejdžeri

Roditeljima je pravi izazov izaći na kraj s decom u pubertetu jer oni uporno žele da budu, izgledaju i ponašaju se starije, a to najčešće ne ispadne onako kako su i oni i vi zamislili. Iako nije lako pronaći zajednički jezik, donosimo vam pet činjenica zbog kojih ćete verojatno drugačije gledati na svoje dete.

Oni postaju samostalni

Vaše dete odrasta, više nije beba koja će vas bezuslovno slušati i svidelo vam se to ili ne, postaje samostalno. Suludo je očekivati da tokom odrastanja neće grešiti, vi ste tu da mu pomognete ako primetite da ide u pogrešnom smeru. Za sve manje greške, dozvolite detetu da nauči iz sopstvenog iskustva. Uostalom, kako postaju samostalniji moći ćete se više osloniti i na njihovu pomoć.

Poprilično su humoristični

Tinejdžeri su poprilično humoristični. Dovoljno su mladi i nevini da nisu još upoznali sve ono loše na svetu, a dovoljno odrasli da mogu suvislo da komentarišu i šale se sa svakodnevicom. Sigurno ćete se naći u situaciji koja će vas nasmejati do suza.

Još uvek vas slušaju

Ako izuzmemo pubertetsku buntovnost koja je sasvim normalna, iako dete odrasta ono još uvek sluša vaše savete i računa na vas. To je odlično kada malo bolje razmislite. Dete vas poštuje čak i kada se ne slaže s onim što ste rekli ili učinili, iako vam to neće priznati.

To je još uvek vaše dete

Iako detetu prijatelji postaju sve važniji deo života, još uvek mnogo toga možete činiti zajedno i pritom biti srećna porodica i dobro se zabaviti. Ne terajte dete na razgovor. Uvek će se dete pre otvoriti kroz usputni razgovor dok se zabavljate nego kada ga isplanirate i započnete ozbiljan razgovor.

Možete računati na detetovu pomoć

Bez obzira radilo se o kućnim poslovima, volontiranju na nekim humanitarnim projektima ili tek zagrljaju, dete je to na koje možete računati. Iako su još uvek deca, dovoljno su veliki da vam mogu pomoći oko večere i pritom voditi zanimljiv razgovor. Savet koji kod tinejdžera uvek pali: Ne naređujte detetu da nešto učini već ga zamolite bi li vam moglo pomoći.

Izvor: index.hr
M.G.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije