22.09.2014 Porodica

5 upozoravajućih znakova da vaš tinejdžer ima velikih problema

Jedan od najvećih strahova roditelja tinejdžera jeste da će im dete zapasti u neke probleme, a oni to neće uočiti ili će shvatiti šta se zbiva, ali prekasno. I zato često okreću glavu na drugu stranu i nadaju se da se problemi događaju drugima. Nemojte to činiti, jer postoje situacije, kao što je ovih pet navedenih, kad jednostavno morate reagovati.

adolscent

1. Vaš tinejdžer se izolovao od ostatka porodice

Ako se vaše prilično društveno dete odjednom povuklo od drugih i provodi puno vremena ili izvan kuće ili zaključano u sobi, tada imate crveno svetlo. Da li je li vaše dete pre pazilo na porodične vrednosti, a danas ne želi da ima apsolutno ništa sa vama? Ako se vaš tinejdžer počeo udaljavati od vas, roditelja, saznajte zbog čega. Normalno je da želi da ima više privatnosti, ali nije u redu da vas potpuno izbaci iz svog života, a i vi zapamtite da iako deluje jako veliko, on još nije odrasla osoba.

2. Ima velike promene raspoloženja

Je li vaše dete u jednom trenutku pričljivo u tolikoj meri da ne možete doći do glasa, u drugom ne možete izvući ni reč iz njega, dok je u trećem pak ljutit na ceo svet? I izgubio je zanimanje za svoje nekadašnje hobije? Iako biste sve to mogli pripisati pubertetu, moguće je i da se druži s pogrešnim društvom ili da proživljava promene – hormonalne, neurološke ili društvene. Na vama je da ne pređete preko toga olako, jer kako će odrastati tako će biti snažniji, a možda i buntovniji, pa je sad pravi trenutak da dođete do dna problema i postavite granice.

3. Eksperimentiše s drogom ili alkoholom

Tinejdžeri najčešće počnu da eksperimentišu s drogom i/ili alkoholom bez ikakvog znanja roditelja. Pažljivo pratite njihovo ponašanje i izgled. Ako treba, pronjuškajte po sobi ne biste li našli kakve ilegalne tvari, ako sumnjate da nešto nije u redu. Pogledajte ispod dušeka, iza fioka i u džepovima odeće. Neki od roditelja koji su najviše verovali svojoj deci bili su najgore prevareni.

4. U porodici već imate alkoholičara i narkomana

Automatski se povećava šansa da će i dete imati problema s alkoholom i drogom ako toga već ima u porodičnoj anamnezi. Naravno da to ne znači da će vaše dete sigurno imati problema sa zavisnostima, ali moglo bi im biti u genima ili su bili u dovoljnoj količini izvrgnuti tome da je bolje da pripazite na njih.

5. Spreman je na rizik

Nemojte pripisati detetovo markiranje, vandalizam, loše ocene ili sitne krađe činjenici da je tinejdžer i da je to u toj dobi normalno. To što vaše dete čini u određenoj dobi pokazuje samo da je odlučilo biti neoprezno i ne razmišljati o posledicama svojih radnji. A to je upozoravajući znak, koji takođe govori da ne može povezati svoj izbor s posledicama koje ono donosi, što mu može u trenu doneti mnoštvo životnih problema.

Izvor: magazin.hr, M.G.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije