17.10.2014 Porodica

Šta treba da znate o ranom pubertetu kod devojčica

Devojčice ulaze u pubertet nekoliko godina pre dečaka. Nije nemoguće da devojčice uđu u raniji stadijum puberteta pre osme godine. Čak i tada, doktor treba da bude obavešten jer ponekad to može upućivati na ozbiljniji medicinski problem. Najčešći razlozi za raniji ulazak u pubertet jesu razlike u težini, visini i načinu ishrane.

tinejdžerka

Naime, devojčice koje imaju više kilograma, ranije dobijaju mestruaciju, za razliku od devojčica sitnijeg rasta. Međutim, sam period u kome dete ulazi u pubertet najčešće je genetski predodređen.

Da biste bili što sigurniji da je i kod vaše kćeri došlo do ranijeg ulaska u pubertet, potrebno je prepoznati određene simptome. Znakovi koji na to upućuju jesu rast grudi, dlačica po telu, kao i stidnih dlačica, nagli rast u visinu, problemi sa tenom (bubuljice, akne), prva menstruacija.

Kod mnoge dece neće se pojaviti svi od ovih znakova, stoga obratite posebnu pažnju na svaki od njih. Najvažnije je da vaše dete zna da su promene koje mu se događaju normalne i da se događaju svakome. Menstruacija je najočitiji dokaz da je kod devojčice nastupio pubertet. Grudi se većini razviju tek godinu, dve kasnije.

Pubertet je razdoblje kada se telo devojčice menja, raste i razvija, a pored toga se javljaju hormonalne promene. Kod devojčica to su uglavnom nagle promene raspoloženja, najčešće pre same mestruacije.

Taj sindrom se naziva PMS, odnosno predmenstrualni sindrom. On se javlja u zavisnosti od faza menstrualnog ciklusa, stoga nije kod svake devojčice jednak. Takođe se ne masifestuje na isti način. Neke devojčice imaju veće simptome, dok ih druge nemaju uopšte.

Rani pubertet nije problem i najčešće ne označava zdravstvene smetnje. Međutim, bilo bi dobro da prilikom navedenih znakova i prve menstruacije posetite doktora. On će vam dati potrebne savete koji će kasnije koristiti vašoj devojčici.

Izvor: mojedijete.com, M.G.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije