24.12.2014 Porodica

Ovo niste znali o modernim tatama

Jedan od najvećih roditeljskih portala, Parenting, sproveo je istraživanje o tome koliko su očevi uključeni u porodični život i koliko vremena provode u kućnim poslovima i brizi o deci.

moderan tata

Evo kako je više od 600 očeva dece mlađe od 12 godina odgovorilo na pitanja o roditeljstvu.

1. Ne sviđaju im se vicevi o tatama

Znate li za onaj stereotip o tatama koji ništa ne znaju, koji se pojavljuju u reklamama za proizvode za domaćinstvo? Tatama to nije zabavno. Većina očeva oseća da postoje društvene predrasude protiv njih, a noviji očevi osećaju to još snažnije. Neverovatnih 82 odsto novopečenih tata veruje da predrasude protiv očeva zaista postoje, u poređenju sa prosečnih 66 odsto među svim tatama.

2. Oni rade više nego što im se priznaje

Anketirane tate kažu da obave svoj deo u svakom poslu, od menjanja pelena do vožnje dece – a još ih prikazuju kao smotane očeve iz pedesetih godina. Istina je da je procenat očeva koji kažu da pomažu polovinu i više vremena visok – za vreme kupanja (68 odsto), vođenja dece za školu (70 odsto), vožnje na aktivnosti (77 odsto), pomaganje sa domaćim zadatkom (80 odsto). Samo 3 odsto anketiranih tata priznaje da uopšte ne menja pelene.

3. … ovo posebno važi za kuhinjske poslove

I dalje je uvreženo mišljenje da je mama glavna kada se radi o prehranjivanju porodice,ali je istina da i tate polako ulaze u kuhinju. Dok njih skoro 77 odsto na neki način učestvuje u pripremi obroka, 26% tata kaže da oni obavljaju sve nabavke u kući, a 22 odsto očeva kaže da svakodnevno kuva za celu porodicu. Današnje tate su svesne koliko je važna zdrava ishrana njihove dece; oni češće od mama kupuju lokalno uzgojene namirnice, iako koštaju više.

4. Kako dete odrasta, tata se sve više uključuje

Kada su deca bebe, tate imaju tendenciju da prepuštaju sve mami, možda zbog bliske fizičke veze između bebe i mame. Ali kako dete odrasta, jaz se smanjuje. Dok jedan od četiri novopečenih tata misli da je njihova partnerka glavna, a tata samo nevoljno pomaže (jako puno gunđa, ali na kraju i uradi), procenat se spušta na 12 odsto kada najstarije dete napuni 13 godina.

5. Očevi veruju sebi kao roditelju

Dok mame guglaju „napadi besa i kako ih zaustaviti“, 25 odsto očeva ne traži roditeljske savete nigde ni od koga. Dok najveći broj ispitanika (35 odsto) priznaje da se obraćaju ženi / partnerki za većinu vaspitnih saveta, 27 odsto kaže da im ne treba nikakav input – oni se samo vode svojim instinktom kada se radi o vaspitanju dece. Roditeljske časopise i sajtove čita samo 3 odsto tata.

6. I očevi se hvale svojom decom na Fejsbuku

Mislite da su samo mame one koje se javno hvale time da ne mogu da veruju koliko njihovo dete voli povrće? Razmislite ponovo. Tate, posebno novopečene tate, takođe vole da objavljuju porodične statuse i slike na društvenim mrežama. Nekoliko puta nedeljno, više od 23 odsto tata postavlja statuse koji imaju veze sa porodicom, 29% postavlja porodične fotografije, a 15 odsto njih postavlja video snimke svoje dece.

7. Ne igraju se lošeg policajca i dobrog policajca

Službeno je gotovo sa pretnjama čekaj-da-se-tvoj-otac-vrati-kući. Gotovo 47 odsto tata reklo je da kad je reč o držanju dece u redu, podele posao po pola sa mamom. Oko 19 odsto očeva kažu da je disciplina isključivo u njihovim rukama.

8. I tate mogu da budu medicinske sestre

Kada su deca bolesna, ko ostaje kod kuće? Samo 7 odsto očeva kaže da to nije baš nešto u čemu su spretni i prepuštaju negu mami. A što se ostalih tiče, njih 32 odsto sa partnerkom podele brigu o bolesnom detetu, 19 odsto kaže da su oni ti koji obično ostaju kod kuće a 20 odsto kaže da su bolničari svojoj bolesnoj deci.

Izvor: bebac.com
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije