19.10.2014 Vaspitanje

Fizička aktivnost vodi do bolje koncentracije i pamćenja kod mališana

Istraživanje na Univerzitetu Ilinois dokazalo je kako se fizičkom aktivnošću razvijaju delovi mozga odgovorni za koncentraciju i pamćenje, kao i da su najvažniji za povezivanje različitih delova mozga.

mališani trče1

Ovo je prvo istraživanje u kojem je pronađena ova veza između mozga i fizičke aktivnosti. Do sada su se istraživanja temeljila na proučavanju vežbe tela na veličinu i volumen mozga, a ne na specifične strukture u mozgu.

Naravno, nije realno očekivati da će vaš mališan zbog redovne fizičke aktivnosti biti jednog dana najbolji učenik, za to je ipak potreban drgačiji trud. Učenje i školovanje podstiče sedelački način života, pa se stoga treba fokusirati na više fizičkih aktivnosti pre polaska u školu, pogotovo u vrtićkim grupama kada bi deca trebalo da uče nove stvari isključivo kroz igru i zabavu, a samim tim i kroz fizičku aktivnost.

Dokazi da vežbanje, igra i dovoljno kretanja uveliko utiče na rast i razvoj strukture mozga trebalo bi svima da bude znak da je važno podsticati decu na fizičke aktivnosti. Setite se toga pre nego što detetu dopustite da vikend provede pred ekranom umesto u parku s drugarima.

Izvor: index.hr, M.G.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije

Hej, sanjalice!

04.10.2019 Porodica

Ako vaše dete često odluta u svoj svet, i čini vam se da vas uopšte ne sluša, ne treba odmah da se zabrinete. Pročitajte ovaj tekst i saznajte kada...

pročitaj još