01.10.2014 Vaspitanje

Kako prepoznati talenat kod deteta?

Kažu da ne postoji lepše za jednog roditelja nego kada mu dete donese peticu iz škole. Svaki roditelj radi sa svojim detetom kako bi mu usadio radne navike i naučio ga kako ništa u životu ne dolazi bez malo truda. Roditeljstvo je jedan od najtežih poslova, a deo odgoja je i otkrivanje talenta kod dece.

devojčica slika

Koliko je svakom roditelju veliko veselje da im dete bude dobro u školi, tako ih veseli i ako otkriju da im dete ima talenat na kojem treba raditi. Važno je da ga uočite na vreme i nastavite da radite na daljem razvoju.

Detetu će to ponekad možda biti naporno i neće shvatiti čemu toliki pritisak, ali zato vi morate pronaći najbolji način da svoje dete uputite u pravom smeru i da mu jednog dana taj talenat otvori skoro sva vrata.

Važno je da detetu usadite osećaj samopoštovanja i sigurnosti, a to ćete učiniti tako što ćete probati da uočite koji je njegov dar, a zahvaljujući kojem će imati više šanse u budućnosti za napredak.

Prema sprovedenim istraživanjima došlo se do zaključka kako je mnogo dece nadareno, ali da roditelji ne uspeju uvek na vreme da prepoznaju taj dar i nastave ga dalje razvijati. Šta će vam pomoći da uočite talent kod deteta?

Provodite više vremena sa njim

Nastojte da što više učestvujete u detetovim aktivnostima, igrajte se s njim i budite deo njegovih igara. Ovako ćete više vremena provesti s njim i neće vam biti teško da primetite naginje li dete više određenom području i radi li se zapravo o talentu.

Uočite šta voli

Uključite se što više u život svog deteta, pa tako nemojte propuštati informacije o školi ili razgovore s vaspitačicama u vrtiću. Pratite sve ono što vaše dete voli najviše da gleda na televiziji ili koju slikovnicu voli da čita.

Važno je da primetite ako velik deo svog vremena provodi crtajući bez da ste ga vi na to nagovarali. Očito je kako se radi o pravom malom umetniku koji svoj put kasnije možda nastavi na jednoj od akademija.

Pohvalite ga

Pazite da ne preterujete s kritikama i da ga uvek pohvalite kada za to postoji razlog. Nemojte detetu nametati bilo kakav pritisak jer ipak je teško očekivati kako će ono već u prvim godinama života biti sledeći Bil Gejts ili neki drugi genijalac.

Izvor: mojedijete.com, M.G.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije