22.04.2014 Porođaj

Promene koje se dešavaju na vašem telu posle porođaja

Bez sumnje ste se navikli na trudnoću tokom prethodnih devet meseci i sada se možda osećate čudno, kako fizički tako i emotivno. Vodite posebnu brigu o sebi sve dok potpuno ne zacelite, a potom se možete koncentrisati na vraćanje tela u kondiciju.

promene

Fizičke promene koje doživljavate nakon porođaja mogu predstavljati pravi šok. Imaćete kontrakcije materice i obilno krvarenje, verovatno praćeno bolom, utrnulom međicom i grudima tvrdim poput stene.

Iako ste izgubili dobar deo stomaka, on bi i dalje mogao biti veliko razočaranje. Opušten je i vrećast, pa se pitate da li će se ikada ponovo zategnuti. U isto vreme, velike količine hormona koji vam više nisu potrebni za održavanje trudnoće, mogle bi učiniti vaše emotivne reakcije nepredvidivim.

Ako ste nervozni ili depresivni, podsećajte se da će ti simptomi proći čim se vaše telo oporavi od porođaja. Međutim, važno je da zatražite pomoć ako vam nešto ne deluje ispravno ili ako vas brine.

Postporođajni bolovi

Odmah nakon bebinog rođenja, osećaćete jake bolove u abdomenu, slične menstrualnim bolovima. Ovi bolovi nazivaju se posleporođajne kontrakcije materice, a izaziva ih ispuštanje oksitocina, hormona koji pokreće porođajne kontrakcije čiji je zadatak da skupi matericu i smanji krvarenje.

Znak materice koja se skuplja

Kada izbacite posteljicu, vaša materica će težiti oko jednog kilograma. U roku od šest nedelja, postaće 95 procenata lakša. Ukoliko dojite bebu, materica će se brže smanjivati jer se tokom dojenja oslobađa više oksitocina.

Do kraja prve sedmice, vrh materice biće na pola puta između vašeg pupka i vrha stidne kosti. Dve nedelje nakon porođaja, nećete moći da osetite vrh materice. To je zadivljujući proces kada imate u vidu veličinu materice na kraju trudnoće dok su u njoj bile beba, posteljica i plodova voda. Materica će zauvek ostati veća nego pre trudnoće, ali kad jednom povratite jačinu mišića abdomena, to niko neće primećivati, pa čak ni vi.

Olakšavanje bolova

Neprijatnost posleporođajnih kontrakcija trebalo bi da opada sa svakim novim danom. Ako su vam potrebni lekovi za ublažavanje bola, ibuprofen i paracetamol su bezbedni čak i ako dojite. Ne preporučuje se uzimanje aspirina jer on pojačava krvarenje, a dospeće i u vaše mleko, pa može naškoditi bebi. Ukoliko vam pomenuti lekovi ne pomognu, napomenite to svom lekaru. Tople kupke mogle bi vam pomoći, ali se ne preporučuju sve dok krvarenje ne prestane.

Iscedak

Nakon porođaja, izbacivaćete krv, sluz i tkivo iz materice. Ovo pražnjenje, koje se naziva lohije, čišćenje ili pranje, biće veoma obilno pošto krvarenje dopire sa mesta na kom je bila pričvršćena posteljica. Biće tamnocrveno, prilično gusto i možda će sadržati krupne ugruške krvi. Može biti naročito obilno kada ustanete iz kreveta.

Promene toka – Pranje može trajati i do šest sedmica, ali će isticanje postepeno slabiti, a boja će mu se menjati u cvrenkastobraon, potom u žućkastu, a na kraju će biti gotovo bistro. Za upijanje koristite uloške, nikako tampone. Ispočetka ćete možda morati da ih menjate svaki put kada odete u toalet. Odmah recite lekaru ukoliko krvarenje naglo postane obilnije, jarkocrveno, ako sadrži neobično velike ugruške ili je neprijatnog mirisa pošto bi to mogao biti znak infekcije.

Bol i oticanje

Nakon porođaja, područje genitalija biće otečeno, bolno i razvučeno. Ako ste imali dug, težak porođaj, ušivanje ili epiziotomiju, osećaćete mnogo bola i nelagodnosti. Radite vežbe za jačanje mišića karličnog dna od prvog dana kako biste povratili tonus mišića i potpomogli zarastanje rane.

Održavanje higijene

Neophodno je da vam područje genitalija bude beskprekorno čisto kako biste izbegli infekciju. Menjajte uložak bar na četiri do šest sati kako biste osvežili to područje i proverili koliko je krvarenje. Uvek perite ruke pre i nakon pranja područja međice i nakon menjanja uložaka.

Otežano mokrenje

Nakon porođaja, možda ćete otežano mokriti, naročito tokom prva 24 časa. Možda uopšte nećete osećati potrebu za mokrenjem, a može se desiti da i pored potrebe nećete moći da mokrite. Veoma je važno da ispraznite bešiku u roku od šest sati nakon porođaja da biste izbegli infekciju urinarnog trakta. Uzimajte dosta tečnosti, ustajte i šetajte čim vam to bude dozvoljeno jer će vam to pomoći da povratite funkciju bešike.

Neprijatnost u dojkama

Čak iako odlučite da ne dojite bebu, hormonske promene koje pripremaju grudi za dojenje i dalje će postojati. Hipofiza počinje proces laktacije lučeći hormon prolaktin. Kada taj prosec počne, beba podstiče proizvodnju mleka svojim čestim sisanjem. Bez obzira da li dojite bebu ili ne, dva do četiri dana nakon porođaja vaše dojke će postati krupnije i čvršće i možda će vas boleti dok se pripremaju za proizvodnju mleka.

Olakšavanje bola u dojkama – Dok su vam dojke prepunjene, nosite grudnjak odgovarajuće veličine koji im pruža dobru podršku kako bi vam bilo udobnije. Neki stručnjaci čak preporučuju nošenje grudnjaka dvadeset četiri sata dnevno tokom ovog perioda. Pre dojenja bi vam moglo pomoći tuširanje veoma toplom vodom ili stavljanje toplih kompresa na dojke. Od vlažne toplote mlečni kanali će se proširiti, a kada beba povuče mleko će slobodnije isticati i vaše dojke će biti oslobođene pritiska.

Gubitak težine

U proseku ćete posle porođaja izgubiti oko 5 kilograma, što zvuči divno dok se ne pogledate u ogledalo i ugledate ogromne grudi, razvučeni stomak i obešenu kožu. Telo upravo tako i treba da izgleda nakon porođaja. Vaše grudi se pripremaju za dojenje, stomak štrči zbog tečnosti koja se zadržala u tkivu i zbog materice koja se još nije smanjila na prvobitnu veličinu. Koža visi jer je razvučena, kao i zbog gubitka tonusa mišića. Tokom vremena, vaše telo će se vratiti u oblik pre trudnoće. Struk će vam možda biti nešto širi, ali zdrava ishrana i odgovarajući režim vežbi učiniće čudo. Ono što je sigurno, za vreme dojenja nemojte držati dijetu.

Autor: Life Content

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije