27.05.2014 Trudnoća

Trudnica vegan: Šta jesti i čime nadoknaditi namirnice životinjskog porekla?

Klasično vegetarijanstvo, koje podrazumeva nejedenje mesa, ali konzumiranje ostalih životinjskih proizvoda kao što su mlečni proizvodi, jaja i slično, nisu prevelik problem u trudnoći.

vegan

Međutim, u slučaju da je trudnica usmerena isključivo na vegansku ishranu, dakle, bez ikakvih namirnica životinjskog porekla, u interesu svoga, ali i zdravlja deteta, treba da konzumira određene zamene za nutrijente kojih ima isključivo ili u najvećoj meri u namirnicama životinjskoga porekla.

Proteini
Namirnice životinjskog porekla obiluju proteinima koji su neizmerno važni za rast i razvoj nerođenoga deteta. Proteinima su bogati mlečni proizvodi, žitarice poput soje, pšeničnih klica i mekinja te boba, pečurke, mahunarke, orašasti plodovi te semenke poput bundevinih, suncokretovih, kikirikija itd.

Vitamin B12
Naziv „vitamin B12“ uopšteno se koristi za skup sličnih kombinacija koji sadrže kobalt. Nedostatak može dovesti do megaloblastične anemije i nekih neuroloških oštećenja. Najviše ga ima u morskim plodovima, ribi, mleku i fermentisanim sirevima. Ako ste trudnica i vegan, definitivno vam trebaju dodaci ovog vitamina koji se najčešće proizvode na bazi algi spirulile ili AGA alge koje njime obiluju.

Folna kiselina
Folna kiselina ili vitamin B9 važan je jer pretvara unesenu hranu u energiju. Telo je ne može samo proizvesti, a i vodotopiva je te se stoga sav neiskorišten deo izlučuje iz organizma mokrenjem pa je treba redovno unositi. Folnom kiselinom najbogatije namirnice su jetra, bubrezi, tamnozeleno povrće, kvasac i orasi.
U nedostatku može doći do oštećenja neuralne cevi čime detetov nervni sistem ostaje nerazvijen. Može doći do rascepa kičme (Spina bifida), rascepa gornje usne i sličnih malformacija ploda. Veganke trudnice bi je definitivno trebale dodatno unositi putem dodataka ishrani.

Gvožđe
Gvožđe je izuzetno važno za razvoj deteta, a nedostatak uzrokuje anemiju. Gvožđem su bogate sledeće namirnice: meso (govedina i teletina, jagnjetina, svinjetina, jetra, piletina, ćuretina), žitarice (hleb sa seemenkama, riža, pržene semenke, žitarice i musli), mahunarke (boranija, grašak, sočivo), zeleno povrće (spanać, brokoli, prokelj, kelj). Stoga nastojte unositi što više gvožđa biljnog porekla te, ako vam je nivo gvožđa u krvi prenizak, počnite piti dodatke.

Kalcijum
Posljednji izuzetno važan nutrijent o kojemu trudne veganke trebaju posebno voditi računa jeste kalcijum. Njegova je uloga pomoć u rastu, razvoju i čuvanju kostiju i zuba. Kao buduća majka morate zadovoljiti sopstvene potrebe za zdravlje kostiju i zuba, ali i omogućiti oblikovanje i razvoj kostiju bebe.
Namirnice bogate kalcijumom su mleko, jogurt, mlečni sladoled, sirevi, zeleno lisnato povrće, tofu, konzervirani losos (s kostima), sojino mleko, smokve itd. Kalcijumom su vrlo bogate i neke alge, poput wakame i kombu algi.

Ishrana u konsultaciji sa lekarom
Pre uvođenja bilo kakvih dodataka, konsultujte se sa lekarom koji će vam dati savete o njihovoj količini i vrsti. Daće vam i uputstva i smernice pa će vam biti lakše organizovati najbolju ishranu za vas i vaše nerođeno dete, u skladu s vašim uverenjima i načinom života.

*Još jedna napomena: U vreme trudnoće i dojenja ne treba preterivati sa sojom i proizvodima na bazi soje jer je ta žitarica vrlo bogata fitoestrogenom i izoflavonom koji mogu poremetiti nivo hormona. Istražuje se čak i negativan uticaj proizvoda baziranih na soji na polni razvoj dece.

Izvor: index.hr
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije