26.02.2016 Začeće

Mitovi o vantelesnoj oplodnji

Saznajte koji su najčešći mitovi o vantelesnoj oplodnji

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Mit: Vantelesna oplodnja je rešenje za sve probleme neplodnosti

Činjenica: Netačno. Vantelesna oplodnja je samo jedna od mogućnosti lečenja neplodnosti. Postoje i druge opcije kao što su indukcije ovulacije (OI) lekovima ili intrauterina inseminacija (IUI).

Mit: Vantelesna oplodnja je samo za bogate ljude

Činjenica: Netačno. Iako vantelesna oplodnja može izgledati skupo ljudima sa manjim primanjima, njena cena je često manja nego kod drugih hirurških zahvata. Ulaganje u vantelesnu oplodnju je ulaganje u budućnost i sreću, a to je nemerljivo materijalnim stvarima. Od 2006. godine država pomaže parovima koji se bore sa bračnim sterilitetom, te oni, ako ispunjavaju uslove, mogu da se podvrgnu vantelesnoj oplodnji o trošku budžeta Republike Srbije.

Mit: Vantelesna oplodnja je uspešna u svim slučajevima

Činjenica: Netačno, proces vantelesne oplodnje je uspešan u do 40 odsto slučajeva. Uspeh zavisi od niza drugih faktora, kao što su starost žene, uzroci neplodnosti, stručnost lekara, biološki i hormonski statusi muškarca i žene…

Mit: Obavljanje vantelesne oplodnje zahteva prijem u bolnicu

Činjenica: Netačno. Ne zahteva nijednu provedenu noć u bolnici. Radi se o ambulantnom lečenju. Samo procedura kolekcije jajnih ćelija zahteva bolničko praćenje u trajanju od jednog dana.

Mit: Bebe dobijene vantelesnom oplodnjom imaju znatno veći rizik od urođenih defekata

Činjenica: Netačno. Postoji blagi porast u broju urođenih defekata, u odnosu na spontanu trudnoću. Ovo je izraženo kao 1 u 12 trudnoća posle asistirane reprodukcije (vantelesne oplodnje) u odnosu na 1 u 15 trudnoća koje su nastale spontano. Ovo znači da apsolutni rizik da se dete rodi sa urođenim defektom ostaje nizak.

Mit: Proces vantelesne oplodnje je opasan

Činjenica: Netačno. Ovaj tretman je, zapravo, vrlo siguran. Samo 1 do 2 odsto pacijentkinja može oboleti od teškog sindroma hiperstimulacije jajnika. Međutim i ovaj rizik može da se svede na minimum uz strog nadzor lekara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije