04.02.2014 Trudnoća

Nedeljni razvoj trudnoće: 28. nedelja

Čestitamo, konačno ste ušli u treći trimestar trudnoće. Za otprilike 12 nedelja u naručju ćete držati vašu majušnu bebicu. Do tada, provešćemo vas kroz neverovatan treći trimestar, kroz rane znake porođaja i kontrakcija i proveriti kako napreduje vaše trudnoća.

28 nedelja

Vaš život

Pošto ste ušli u treći trimestar, dobro je da se informišete o tome kako da prepoznate prve znake kontrakcija. Iako je malo verovatno da ćete ih osetiti u ovoj nedelji, ipak je najbolje da se o svemu informišete da biste znali šta vas očekuje.

Upozoravajući znaci ranih kontrakcija uključuju dosadni bol u donjem delu leđa, pritisak na karlicu, pojačan vaginalni sekret, grčeve slične menstrualnim, stomačne grčeve kao i kontrakcije materice koje se javljaju na svakih 10 minuta ili čak češće. Ako osetite ove simptome, najbolje je da pozovete ginekologa ili odete u bolnicu bez odlaganja.

Ono što može brinuti vašeg lekara je test krvne grupe koji ste uradili još u prvom trimestru trudnoće. Ako ste Rh- pozitivna krvna grupa to znači da na površini crvenih krvnih zrnaca ima proteina. Ako ste Rh – negativna krvna grupa onda nemate taj protein. U proseku 85 odsto populacije je Rh – pozitivno. Ako testovi pokažu da spadate u ostalih 15% populacije sa Rh-negativnom krvnom krupom primaćete terapiju Rh imunoglobulina, koja će zaustaviti vaš organizam da razvija antitela koja mogu napasti krv vaše bebe.

Vaša beba

U ovoj nedelji vašoj bebi će se razviti trepavice koje idu zajedno sa obrvama i očima koje su sada otvorene. Vaša beba nastavlja da se goji, stvoreno je do sada 2 – 3% masnih naslaga. Mišićni tonus takođe nastavlja da se razvija.

Pratite razvoj trudnoće po nedeljama OVDE.

Izvor: www.klinikaperinatal.com
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije