17.06.2014 Zdravlje i nega

Šta je implantacijsko krvarenje?

Implantacijsko krvarenje javlja se u vrlo ranom stadijumu trudnoće, kao posledica usađivanja oplođene jajne ćelije u matericu.

krvarenje

Nije neobično da se kod nekih žena u ranim stadijumima trudnoće pojavi implantacijsko krvarenje. Svako krvarenje koje se ne odnosi na implantacijsko, može biti znak spontanog pobačaja. Oko 25 odsto svih trudnoća završi spontanim pobačajem, a oko polovina pretećih pobačaja se smiri i trudnoća se normalno nastavi.

Kad se pojavljuje implantacijsko krvarenje?

Implantacijsko krvarenje se javlja u vrlo ranom stadijumu trudnoće, kao posledica usađivanja oplođene jajne ćelije u matericu. Implantacijsko krvarenje se javlja 6-12 dana nakon začeća. Ovo krvarenje bi se vremenski moglo poklopiti s danom kad očekujete menstruaciju.

Znaci

Znaci implantacijskog krvarenja se razlikuju od trudnice do trudnice. Obično je vrlo slabo, znatno slabije od normalne menstruacije.

Boja

Boja implantacijskog krvarenja može varirati od svetlo crvene do smeđe. Svetlocrveno implantacijsko krvarenje znači da postoji aktivno područje krvarenja unutar materice i da se krv brzo sliva u vaginu. Može značiti da se implantacija upravo dogodila.

Smeđa boja implantacijskog krvarenja se odnosi na staru krv. Kad vidite smeđi trag krvi, to znači da se prilikom usađivanja oplođene jajne stanice pojavilo malo krvi. Ta je krv ostala neko vreme u materici, pre nego ste je primetili na odeći.

Koliko dugo traje?

U većini slučajeva, implantacijsko krvarenje traje od nekoliko minuta, do par dana. Ako traje duže od par dana, može se raditi o vaginalnoj infekciji ili opasnosti od spontanog pobačaja.

Koliko je obilno?

Obilno implantacijsko krvarenje je neuobičajena pojava. Kod implantacijskog krvarenja obično primetite crvenkasti ili smeđi iscedak kod brisanja.

Grčevi

Može se dogoditi da implantacijsko krvarenje poprate grčevi. Možda ćete osetiti samo grčeve, bez krvarenja. Razlog pojave grčeva je usadnja oplođene jajne ćelije u matericu, usled čega dolazi do kontrakcije mišića materice. Ove kontrakcije pritiskaju završetke živaca, pa se zbog toga javlja blaga do umerena bol, slična menstrualnoj, a traje oko 24 do 48 sati.

Šta da učinite kad primetite znake implantacijskog krvarenja?

Nemojte paničiti ako imate neki od gore navedenih znakova implantacijskog krvarenja. 50% svih slučajeva implantacijskog krvarenja završi normalnom trudnoćom.

Saznajte svoju krvnu grupu. Zavisno od toga koja je partnerova krvna grupa i vaša rhesus negativna krvna grupa, možda ćete trebati primiti injekciju Rh-imuno globulina u roku od 24 sata od bilo kakvog krvarenja u trudnoći.

Ako sumnjate na trudnoću i smatrate da se radi o implantacijskom krvarenju, napravite test na trudnoću. Ukoliko je test pozitivan, a ne znate koji vam je Rhesus-faktor, obavezno se javite ginekologu.

Za vreme krvarenja nemojte stavljati tampon, kupati se ili imati seksualne odnose. Pratite da li se krvarenje pojačava ili smanjuje i koliko uložaka ste potrošili. Ako osetite da se krvarenje pojačava ili traje duže od 2 dana, odmah nazovite lekara.

Izvor: bebac.com
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije