17.06.2014 Razvoj bebe

Kada bi beba trebalo da prestane da koristi cuclu?

„Ne postoji određeno pravilo, ali je istina da što duže beba bude koristila cuclu postajaće sve više zavisna od nje, te će plakati svaki put kada joj u sred noći cucla ispadne iz usta”, izjavio je kalifornijski pedijatar i glasnogovornik Američke asocijacije pedijatara.

cucla

Mnogi eksperti i pedijatri navode da je najbolje vreme za odvikavanje bebe od cucle u periodu do 12 meseci starosti. Tada nastaje faza kada bi bebe trebale početi razvijati sposobnost govora. Ukoliko beba drži cuclu u ustima u dužim periodima tokom dana imaće manje volje da izgovara glasove, te na taj način neće vežbati izgovor.

Još jedan od razloga zbog kojeg biste bebu što pre trebali da počnete odvikavati od cucle je taj što cucla može imati velikog uticaj na način kako će u budućnosti izgledati raspored zuba. Može se desiti da prednji zubi budu sasvim izbačeni napred. Međutim, dobra vest je da su ovakve promene u većini slučajeva samo privremene. Zubi se uglavnom vrate u normalu posle nekoliko meseci nakon što beba prestane koristiti cuclu.

Kada procenite da je došlo vreme da beba prestane koristiti cuclu, bitno je da odvikavanje teče postepeno. Što se tiče noćnog odvikavanja, najbolje bi bilo da promenite neke rituale uspavljivanja bebe, tako da joj odvratite pažnju od cucle.

Izvor: Life Content
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije