24.12.2020 Nega bebe

MEKA KOŽA I TOKOM ZIME

Hladnoća, vetar i vlaga u kratkom roku mogu da isuše i iziritiraju osetljivu kožu vaše bebe. Ali rizik je minimalan kad je pravilno negujete…

Sigurni smo da činite sve da utoplite svoju bebu zimi za vreme boravka napolju. Slojevito je oblačite, umotavate je u šal i obavezno joj stavljate kapicu i rukavice. Ali poklanjate li dodatnu pažnju njenoj osetljivoj koži, koja je, uprkos dobroj ušuškanosti, izložena nepovoljnim uticajima spoljašnjih faktora? I ne samo napolju – u ovo doba godine bebina koža ugrožena je i u kući, u zagrejanim prostorijama, jer i suv vazduh izaziva pojačan gubitak vlage iz nje i isušuje je. Kako god okrenete, zima je najnepovoljnije godišnje doba za kožu beba i male dece koja je još u procesu razvoja pa, kao takva, luči manje sebuma od kože starije dece i odraslih. A smanjeno lučenje sebuma podrazumeva slabiju odbrambenu funkciju kože i njenu veću sklonost ka isušivanju, pojavi crvenila, neprijatnom osećaju zategnutosti… Zato reagujte blagovremeno. Već danas počnite da sledite ova četiri koraka koja doprinose održavanju pravilne funkcije kože tokom zime i smanjite rizik od uobičajenih sezonskih iritacija, kao i rizik od ozbiljnijih zdravstvenih problema. Naime, koža je prirodna barijera, jedna od njenih glavnih uloga jeste da zadrži korisne materije a da, s druge strane, onemogući prodor mikroba, toksina i drugih štetnih materija iz spoljašnje sredine u organizam i tako ga zaštiti od infekcije. Razlog više da je pravilno negujete u ovom hladnom i virusnom periodu godine, zar ne?

4 KORAKA DO MEKE BEBINE KOŽE

Korak 1: Hidrirajte kožu

Bez obzira na tip kože vaše bebe, hidrirajte je jednom dnevno odgovarajućim preparatom za vlaženje – losionom, kremom, gelom, mašću ili sprejom. Oblik preparata ne igra ulogu, koliko je važno izabrati delotvornu formulu. Najbolja hidrirajuća sredstva jesu ona koja u sebi sadrže keramide, budući da oni omogućavaju obnavljanje kožne barijere, zatim ovsene pahuljice, koje mogu da ublaže svrab i druge iritacije, i humektante – oni izvlače tečnost iz dubljih slojeva kože i zadržavaju je u spoljašnjem sloju. Zato birajte formulu s nekom od ovih materija. Takođe, vodite računa da hidrirajući, kao i svaki drugi preparat koji birate za bebinu kožu ne sadrži parfemske komponente, jer one mogu da nadraže kožu. Što se tiče hidrirajućeg preparata, on se na bebinu kožu nanosi odmah nakon kupanja, dok su pore još otvorene, kako bi njegovi aktivni sastojci dublje prodrli. Dakle, okupajte bebu, pokupite joj vodu s tela mekim peškirom – ali ne tako što ćete je trljati, već nežno tapkati – i namažite je blagim kružnim pokretima. Ukoliko ocenite da ima potrebe za tim, delove kože koji nisu pokriveni odećom (lice i ručice), mažite joj nekoliko puta dnevno.

Korak 2: Skratite vreme kupanja

Voda može da iritira osetljivu kožu bebe, pa vodite računa da je ne kupate duže od 10 minuta tokom zime. Osim toga, pazite da voda bude mlaka do blago topla, nikako vruća, jer voda više temperature više isušuje kožu. Pošto pene, gelovi i sapuni mogu pojačati isušivanje kože, u ovom periodu godine izbegavajte ih. Umesto njih koristite specijalnu uljanu kupku za bebe, samo u tom slučaju čvršće držite bebu jer ovaj proizvod masti vodu za kupanje i kožu, pa se beba lakše može izmigoljiti i iskliznuti vam iz ruku. Savet: Ako vaše dete ima ekcem ili neki drugi problem s kožom, ne kupajte ga svaki, već svaki drugi ili treći dan, po šemi koju je odredio pedijatar.

Korak 3: Birajte odeću od mekih materijala

Koliko je važno da izbegavate agresivne preparate, toliko je bitno da ne oblačite bebi sintetičku garderobicu i onu od grubog materijala. Iako je vuna prirodni materijal, odeća od nje može dodatno iziritirati nežnu bebinu kožu u zimskom periodu, pa je treba izbegavati ili koristiti isključivo za gornji sloj. Za prvi sloj odeće uvek birajte garderobicu od nekog mekog materijala, najbolje pamučnu. Osim što je nežan, pamuk omogućava koži da diše i ne zaustavlja znojenje, što je izuzetno važno u slučaju višeslojnog oblačenja. Odeća od flanela takođe je dobar izbor. Kapa, šal i rukavice isto nek vam budu od pamuka ili flanela, kao i bodi i ostali delovi koji idu do tela, budući da i oni dolaze u direktan kontak s kožom.

Korak 4: Smanjite izloženost nepovoljnim uticajima

Neposredno pre izlaska napolje bebinu kožu – naročito otvorene delove, kao što je koža lica – zaštitite hidrirajućom mašću. Ona je gušća od kreme, pa se duže zadržava na koži i formira bolju zaštitnu barijeru od štetnih spoljnih uticaja. Jednostavno, mast količine zrna graška razmažite po bebinim obraščićima, nosu, bradi i čelu. Ako je dete prehlađeno, deblji sloj masti nanesite mu ispod nosića koji curi kako biste smanjili rizik od stvaranja ranica i sprečili peckanje.

Važno je znati!

Kod određenog broja beba mlađih od godinu dana u zimu se prvi put ispoljavaju simptomi ekcema – perutanje, crveni prištići, pucanje i svrab, koji se obično pojavljuju na koži vrata i lica, naročito na obraščićima i mestima prevoja. Ukoliko posumnjate da iritacije nisu posledica nepovoljnih zimskih faktora, već atopične kože, obavezno odvedite dete pedijatru i tražite od njega savet o specifičnoj individualnoj nezi.

 

 




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije