Avokado ideje za bebe: Kako da pripremite ovu namirnicu?
Avokado pomaže u održavanju zdravlja srca, očiju, kože i kose.
pročitaj jošBebe obožavaju batat jer je slađi od belog ili crvenog krompira, a mame ga vole jer ima mnogo hranljivih materija u sebi, bogat je vlaknima i jako je ukusan.
Vaša beba će duže biti sita, a prepuna je vitaminima A, B5, B6, C, E, beta karotena, kalijuma i antioksidanata. Kašica od batata je takođe čudesna jer – može da se zamrzava. Možete lako da je pripremite unapred i zamrznete za buduće obroke vaše bebe tako što ćete umutiti veću količinu pirea od slatkog krompira. Slatki krompir će zadržati svoje nutritivne vrednosti, teksturu i ukus nakon odmrzavanja.
Evo kako se pravi najbolja kašica od batata.
Slatki krompir može da se kupi tokom cele godine, ali najbolji je u jesen. Potražite slatki krompir (ili batat) koji je male ili srednje veličine i bez pukotina ili mekih tačaka. Od jednog srednjeg slatkog krompira dobićete oko 150g kašice ali ako niste sigurni, koristite vagu u prodavnici da izmerite.
Slatki krompir je odličan za čuvanje jer, u pravim uslovima, može dugo trajati pre nego što ga pripremite. Ako ne planirate da odmah napravite svoj pire, nema veze. Samo se pobrinite da slatki krompir čuvate na hladnom i tamnom mestu.
Isperite slatki krompir u hladnoj vodi. Očistite ga od prljavštine, ponovo isperite, a zatim ogulite gulicom za povrće. Isecite na male komade veličine od 2-5cm jer će vam biti lakše da ga skuvate i izgnječite.
Proključajte vodu, a onda smanjite toplotu i kuvajte batat sve dok ne omekša (oko 15 minuta). Zatim ga ocedite i ispirajte ga hladnom vodom tri minuta da zaustavite proces kuvanja.
Što duže kuvate slatki krompir nakon što se zaista kuva, to će više hranljivih sastojaka izgubiti. Da biste zadržali vitamine i minerale, isperite kuvani slatki krompir u hladnoj vodi da biste zaustavili proces kuvanja. Proverite da li su topli na dodir.
Kuvani batat izmrvite u pire ili blenderu dok ne postane glatka kaša. Dodajte malo vode po potrebi da biste postigli željenu gustinu kašice. Takođe možete dodati majčino mleko ili formulu za mleko da dodate više proteina i hranljivih materija.
Ako planirate da zamrznete pire od slatkog krompira, obavezno preskočite dodavanje majčinog mleka ili formule jer se možda neće dobro zamrznuti. Umesto toga, zamrznite kuvani pire od slatkog krompira u posudama za led i kada ih odmrznete, dodajte mleko pre nego što ga poslužite bebi.
Kada vaša beba bude spremna za da ručka malo krupnije komadiće, obično oko 10 meseci, možete joj poslužiti slatki krompir koji je kuvan i isečen na sitne komade.
Slatki krompir je ukusan i sam ili pomešan sa raznim drugim povrćem, voćem, mesom i začinima. Proverite samo da li je vaša beba dovoljno porasla da jede ove namirnice.
Pokušajte da pomešate pire od slatkog krompira sa:
Pogledajte i ovo: Najbolje proteinske kašice za bebe (mojabeba.rs)
U prvih nekoliko meseci života, ishrana vaše bebe treba da se sastoji samo od majčinog mleka ili formule.
pročitaj jošMajčino mleko sadrži znatnu količinu holesterola, kao i višestruko nezasićene masne kiseline (omega 3, omega 6) – materije neophodne za skladan...
pročitaj jošKako prolazi vreme od bebinog rođenja, menjaju se mnoge bebine potrebe. Menja se i ishrana. Pročitajte više o tome kako treba da jede beba od 8 meseci.
pročitaj još