Znaci ovulacije
09.04.2023 Začeće

Pokušavate da zatrudnite? Ovo su znaci ovulacije

Ovulacija je jedan od ključnih fizičkih procesa kada je začeće u pitanju. Moguće je da prepoznate najplodnije dane u vašem ciklusu, evo i koji su znaci ovulacije.

Znaci ovulacije: Šta je ovulacija?

Ovulacija je podrazumeva proces u ciklusu kada se zrelo jaje (ili jaja) oslobode iz jajnika. Jaje se zatim kreće kroz jajovod i tu ostaje 12-24 sati. Za to vrmee može doći do oplodnje. Ovulacija se obično događa  14 dana pre početka menstruacije. Međutim, oplodnja je moguća i u danima pre ovulacije, što su zapravo 12,13. i 14. dan vađeg ciklusa.  Prepoznavanje znaka ovulacije vam može pomoći da znate kada da imate odnos kako bi došlo do oplodnje.

Koji su znaci ovulacije?

Bol u ovulaciji
Neke žene doživljavaju ovulacijski bol kada se jaje oslobodi. često praćen grčevima ili trncima. Bol može biti i tup i oštar ili iznenadni bol koji je generalno blag. Obično traje od nekoliko minuta do nekoliko sati, ali može trajati i dan-dva.

Bazalna temperatura
Većina žena odmah nakon ovulacije poseti blagi porast temperature. Praćenjem temperature ujutro pre nego što ustanete moguće je uočiti da je došlo do ovulacije. Međutim, uslovi kao što su groznica, nemiran san i napor, mogu uticati na tačnost očitavanja temperature.

Ovulacijski iscedak i cervikalna sluz
Još jedan način za otkrivanje ovulacije jeste praćenje vaginalnog sekreta. Vagina proizvodi najmanju količinu sekreta neposredno nakon završetka menstrualnog ciklusa, a nakon menstruacije sekret je obično lepljiv. Međutim, neposredno pre ovulacije vaginalni sekret je obično vlažan i klizav (podseća na sirovo belance). Vaše telo proizvodi najveću količinu ovakvog iscetka na dan ovulacije. Ipak, i druge stvari mogu uticati na izgled vašeg iscetka poput:

  • Vaginalne infekcije ili polno prenosive bolesti
  • Seksualnog uzbuđenja
  • Upotreba lubrikanata tokom seksualnog odnosa
  • Vaginalno ispiranje
  • Dojenje
  • Perimenopauza
  • Operacija na grliću materice

Osetljivost dojki 
Osteljive grudi takođe mogu biti pokazatelj ovulacije. Do ovog simptoma dolazi zbog hormonskih promena. Dok će neke osobe osetiti bol u grudima neposredno pre ovulacije, druge će osetiti ovaj simptom nakon ovulacije. Ovaj simptom može biti pokazatelj i rane trudnoće.

Promena libida
Veliki broj žena doživljavaju promene libida pre ili tokom ovulacije. Ako osetite povećani seksualni nagon, moguće je da se bliži vaša ovulacija, naročito ako uz to primetite i već pomenute simptome.

Znaci ovulacije se mogu utvrditi i količinom luteinizirajućeg hormona (LH) u urinu. Nivo hormona se obično povećava jedan do dva dana pre početka ovulacije. U svakom slučaju, pratite fizičke simptome i kalendar svojih ciklusa kako biste znali kada da planirate odnose radi većih šansi da zatrudnite.  Srećno!




gpointstudio/GettyImagesPlus

još iz kategorije