Ishrana dojilja
04.05.2023 Dojenje

Ishrana dojilja: Koju hranu treba da izbegavate dok dojite?

Dok dojite, sve što vi unosite odražava se na vašu bebu preko mleka. Ishrana dojilja je veoma bitna za zdravlje bebe. Evo na šta treba da obratite pažnju.

Ishrana dojilja: Koju hranu treba da izbegavate dok dojite?

Sve što vi unesete u svoj organizam, unećete i u bebin. Jasno je da je onda veoma važno da izbegavate hranu koja može naneti štetu. Međutim, postoji veliki broj kontradiktornih informacija koje bune roditelje. Ipak, lista namirnica za izbegavanje nije toliko duga koliko ste mislili. Vaše mlečne žlezde ipak na neki način filtrira šta će doći do vaše bebe. Evo koje informacije nisu zaista tačne, a kojih namirnica stvarno treba da se čuvate,

Ishrana dojilja: Začinjena hrana

Začinjena hrana je u stvari bezbedna za dojilje. Nema dokaza da začinjena hrana, uključujući beli luk, izaziva grčeve, gasove ili nervozu kod beba. Dok dojite bebu, ona se navikava na ukuse koje jedu njeni roditelja. Sve što jedete u trudnoći utiče na ukus vaše bebe i kasnije. Tokom jednog istaživanja je čak dokazano da su bebe čije su majke jele beli luk više sisale i pile mleko nego od onih majki koje ga nisu konzumirale.

Alkohol

Kada beba dođe na svet, vaš pristup prema alkoholu se menja. Međutim, čak i kada dojite bezbedno je da popijete jedno do dva alkoholna pića nedeljno. Iako alkohol prolazi kroz mleko, obično je u malim količinama.

Kofein

Slično kao sa alkoholom, i kofein je dozvoljen u manjim količinama. Majčino mleko obično sadrži manje od 1% kofeina koji unosi majka. Ako ne popijete više od tri šoljice kafe tokom dana, u bebinom urinu je malo ili nimalo kofeina. Međutim, ako primetite da je vaše dete nervoznije ili razdražljivo kada konzumirate prekomerne količine kofeina, razmislite o smanjenju unosa kofeina. Preterana konzumacija kofeina utiče na san bebe, stoga budite posebni pažljivi sa kofeinom.

Ishrana dojilja: Suši

Suši možete jeste u manjim količinama, ali mora biti u pitanju suši koji nije napravljen sa ribom koja ima visok sadržaj žive. Bakterija Listeria koja se može naći u nedovoljno kuvanoj hrani se ne prenosi tako lako kroz majčino mleko. Ako se odlučite da jedete suši, nedeljno ne bi trebalo da pojedete više od jedne porcije. Ribe koje imaju nizak sadržaj žive su losos, iverka, pastrmka i som.

Riba sa visokim sadržajem žive

Ovo obavezno izbegavajte dok dojite! Kada se spremi na zdrav način, riba može biti komponenta ishrane bogata hranljivim materijama. Zbog širokog spektra faktora, većina ribe i drugih morskih plodova takođe sadrži nezdrave hemikalije, naročito živu. Živa se u telu može brzo akumulirati i izazvati komplikacije u centralnom nervnom sistemu. Dakle, treba da uzbegavate: tunjevinu, ajkulu, sabljarku, skušu i keramičku ribu.

Kao što vidite, spisak namirnica za izbegavanje uopšte nije dug, naprotiv. Međutim, ne treba preterivati u ovoj hrani. Uživajte u hrani koju volite, ali mislite i na zdravlje vaše bebe.




LightFieldStudios/GettyImagesPlus

još iz kategorije