28.10.2014 Zdravlje deteta

Još jedna nevolja: Beba često kaki!

Ukoliko bebine stolice postanu tečne i učestalije nego obično, reč je o prolivu, odnosno dijareji, koja podrazumeva znatan gubitak tečnosti kroz pražnjenje creva. Osim gustine i učestalosti stolica, menjaju se i njihova boja i miris. Boja je obično zelena, u stolici se pojavljuje sluz, a u težim infekcijama može da se pojavi i krv. Miris je jači i jako je neprijatan.

beba cesto kaki

Najčešći uzrok dijareje kod beba je crevna infekcija izazvana mikroorganizmima. U prvoj, pa i drugoj godini života creva bebe su naročito osetljiva na razne mikroorganizme i stoga je važno da se pribor koji se koristi u pripremanju obroka drži u početku sterilnim, a kasnije strogo čistim. Izazivači crevnih infekcija mogu da budu i virusi i bakterije. Infekcije mogu biti praćene povišenom temperaturom i povraćanjem, uz učestale, razlivene stolice.

Organizam gubi tečnost

Dijareja nosi opasnost od gubitka tečnosti iz tela (dehidracije) i stoga je obavezan odlazak kod lekara koji će na osnovu simptoma, izgleda bebe itd. ustanoviti dijagnozu i odrediti adekvatnu terapiju.

Veći broj tečnih stolica kod malih beba u kratkom vremenskom periodu može da izazove dehidraciju. Simptomi dehidracije su: ulegnuta fontanela, upale oči, tamni podočnjaci, staklast pogled, suva usta, obložen jezik, mlitava koža, slab plač, smanjeno mokrenje i tamnija boja urina. Roditelji ne bi smeli da čekaju da se razvije teži stepen dehidracije. Odlazak lekaru mora da se obavi na vreme.

Nastavite s dojenjem

Bebu koja ima proliv, a hrani se majčinim mlekom, treba i dalje dojiti. Ništa ne smeta ako beba pojede manje nego obično. Bebi koja uzima adaptirano mleko treba davati da jede formulu adaptiranog mleka bez laktoze i ne prisiljavati je da pojede više nego što želi. Drugu hranu davati po savetu lekara. Najčešće se savetuje slana, nemasna čorbica od šargarepe, krompira ili pirinča, pečena jabuka, pirinčana voda, čaj od šipka…

U slučaju dijareje, bebama se daje dijetalna ishrana koja ne provocira proliv, a telu obezbe|uje neophodne hranjive sastojke. Ukoliko beba pristaje da uzima tečnost, onda joj je treba davati često u manjim dozama.

Nema mesta nestrpljivosti

Dijareje obično traju dva-tri dana. Ako traju duže, neophodno je opet otići kod lekara i, ukoliko je potrebno, obaviti dodatne preglede. Posle dijareje dete može da deluje slabo, a primetan je i gubitak težine. To stanje se ubrzo popravlja spontano i ako je sve drugo u redu, roditelji ne treba da brinu, a naročito ne da budu nestrpljivi i da teraju dete da što više jede.

Dijareje mogu da se jave uz druga oboljenja, kao što su zapaljenje srednjeg uha, razne osipne bolesti, kod alergije na kravlje mleko, kod celijačne bolesti, cistične fibroze…

Autor: Life Content, M.K.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije