Šargarepa je ukusno povrće prepuno beta-karotena, zahvaljujuću kojem dolazi do stvaranja vitamina A u organizmu. Takođe, sadrže vitamin C i k, kao i kalcijum, natrijum, fosfor, magnezijum, gvožđe.
Šargarepe se često preporučuju kao prvo povrće koje se uvodi u ishranu mališana i neizostavan su delo jelovnika beba. Pogledajte tri jednostavna recepta za brzu pripremu obroka za mališane u kojima je šargarepa u glavnoj ulozi.
Jednostavna kašica (za uzrast od 4 do 6 meseci)
Potrebno je:
jedna šargarepa (ili više, po želji)
Priprema
1. Dobro očistite šargarepu, pa je isecite na sitne komade.
2. Kuvajte je na pari.
3. Kada je dobro skuvana, stavite je u blender ili je izgnječite viljuškom.
Kašica od pečenih šargarepa i maslinog ulja (za uzrast od 6 do 8 meseci)
Potrebno je:
jedna šargarepa (ili više, po želji)
maslinovo ulje
Priprema
1. Dobro očistite šargarepu, pa je isecite na tanke kriške.
2. Podmažite pleh za pečenje maslinovim uljem, a zatim blago njim poprskajte i šargarepe. Zagrejte rernu na 180 stepeni.
3. Pecite oko 45 minuta ili dok šargarepe ne omekšaju pod viljuškom.
4. Zatim u blenderu ili gnječenjem napravite pire od šargarepe. Ukoliko je vaša beba dovoljno velika da se sama posluži, ne morate praviti kašicu, već pečenu šargarepu poslužite kao „hranu za prstiće“.
Kašica od šargarepe i pirinča (za uzrast od 8 do 10 meseci)
Potrebno je:
390 grama rendane šargarepe
550 grama smeđeg pirinča
malo luka
1 supena kašika peršuna
prstohvat soli
100 mililitara mleka
Priprema
1. Pomešajte pirinač i šargarepe i kuvajte ih na pari. Dodajte luk, pirinač i so (po želji, nije obavezan), a potom i mleko ili jogurt.
2. Pecite na 180 stepeni u trajanju od jednog sata.
3. Kada se ispeče, napravite kašicu i posmatrajte svoju bebu kako uživa.
Izvor: yumama.com
M.G.