03.11.2014 Dete

Stigla je druga beba: Izborite se sa malim ljubomorkom!

Rođenje deteta u svakoj porodici dovodi do pravog malog haosa i brzog smenjivanja emocija ukućana, od užurbanosti do ushićenja, od zabrinutosti do sreće… Prirodno je da i starije dete tada reaguje burnije.

ljubomora

Pre svega, dete je zbunjeno i ne može da shvati zašto jedno novo biće, koje se iz njegove perspektive prilično glupo i „bezobrazno“ ponaša, zaokuplja svu pažnju njegove dragocene majke. Počinje da sumnja da je upravo ta beba kriva što je majka bila u bolnici i što sada uglavnom leži i oporavlja se. Ukoliko načuje i priče o teškom porođaju, u potpunosti će okriviti novorođenče što je „razbolelo“ njegovu majku.

Usled porodične groznice oko nove bebe, starije dete polako uviđa da nije više u stanju da obezbedi svu roditeljsku pažnju samo za sebe i najjednostavnije rečeno, oseća se kao „kralj koji je svrgnut sa trona“.

Izborite se sa malim ljubomorkom

* Pripremite dete za dolazak novog člana porodice. Neka i ono u potpunosti bude uključeno u očekivanje deteta, neka učestvuje u pripremama i kupovni potrebnih stvarčica. Pričajte mu o periodu kada ste njega sa nestrpljenem očekivali, prelistavajte zajedno porodične fotografije, recite mu sa koliko ljubavi i nežnosti ste ga prvi put prihvatili i kako je ta ljubav iz dana u dan samo rasla.

* Pripremite ga za situaciju da će majka nekoliko dana biti odsutna, jer će otići u porodilište i vratiće se sa malom bebom. Objasnite mu da će u kući biti puno uzbuđenja, te da će majka neko vreme biti umorna i iscrpljena.

* Objasnite mu da je novorođenče potpuno bespomoćno kada se rodi i da taj njegov dosadni plač ne znači da je nevaspitano, nego je jedini način da signalizira da mu je nešto potrebno.

* Nemojte mu davati lažna obećanja! Ukoliko obećate detetu da ćete mu roditi druga ili drugaricu za igru, ono će bezmalo očekivati da se mali brat iz porodilišta pojavi sa fudbalskom loptom pod miškom. Najpoštenije je da mu kažete da prvih meseci beba neće biti naročito zabavna i da će verovatno biti mali gnjavator, ali da su sve novorođene bebe takve i da još dugo neće moći da se igraju zajedno.

* Ne namećite starijem detetu osećanja. Zaista nije pošteno da mu naredite da mora da voli bebu samo zato što mu je setra ili brat. Volite ih jednako, bavite se oboma i međusobna ljubav doći će postepeno, sama po sebi.

* Obezbedite pomoć u kući, tako da možete da se dovoljno posvetite svojoj starijoj bebi.

* Uključite starije dete u poslove oko bebe, na primer u pripremu za kupanje, ali obazrivo, da ne bi smatralo da mu se nameću dodatne obaveze jer to može da proizvede kontraefekat.

* Uvek podsećajte starije dete na to da ga neizmerno volite, jer mu je sada to potrebnije nego inače.

Autor: Life Content, M.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije