14.11.2014 Zdravlje deteta

Mama, neću da me zovu „debela“!

Roditelji treba da znaju da brojna oboljenja odraslih nisu ništa drugo nego posledice gojaznosti u detinjstvu. Prekomerna težina u detinjstvu u velikoj meri utiče na pojavu dijabetesa tipa 2, srčanih i vaskularnih oboljenja, visokog krvnog pritiska i povišene količine holesterola u krvi u odraslom dobu.

gojaznost

Kako dete postaje debelo?

Mada postoje neki genetski i hormonalni uzroci nastanka gojaznosti kod dece, u najvećem broju slučajeva reč je o mališanima koji mnogo jedu, a nedovoljno se kreću. Za razliku od odraslih, deci jeste potrebna dodatna energija i kalorije da bi mogli pravilno da se razvijaju i rastu.

Ukoliko se dete uravnoteženo hrani, dobijaće na težini proporcionalno sa rastom i neće postati bucmasto. Međutim, ako količina hrane premašuje detetove potrebe, višak će se vremenom akumulirati u obliku masnog tkiva i evo problema!

Najbolji način da sprečite pojavu gojaznosti kod vašeg deteta jeste da ga od malih nogu naviknete na zdravu ishranu, kretanje i boravak na svežem vazduhu.

Faktori nastanka gojaznosti

Da bi dete postalo gojazno, nije dovoljan samo jedan faktor. Obično je reč o kombinaciji nekoliko činilaca:

* Ishrana
Svakodnevno uzimanje kalorične hrane poput grickalica, slatkiša, kolača, peciva, zašećerenih gaziranih napitaka i voćnih sokova u dužem vremenskom periodu, gotovo sigurno dovodi do povećanja telesne mase deteta.

* Fizička neaktivnost
Igranje video-igrica i gledanje televizije su omiljene dečije „aktivnosti“. Time, međutim, dete ne sagoreva kalorije, već se one gomilaju i pretvaraju u salo.

* Nasledni faktori
Ukoliko u vašoj užoj porodici ima gojaznih, povećava se verovatnoća da će i vaše dete biti sklono debljanju, naročito ako živite u podneblju u kojem se jede „jaka“ hrana, a bavljenje sportom nije u „modi“.

* Psihološki faktori
Neka deca se prejedaju da bi se na taj način izborila sa negativnim osećanjima, kao što su dosada i emotivni stres.

* Stil života
Ako u svoju porodicu uvedete zdrav način ishrane, ne kupujete brzu hranu, grickalice i ostale „špecije“ koje su prepune „praznih“ kalorija, vaše dete neće imati prilike da formira štetne navike. Naravno, vi morate da mu budete uzor, jer deca u svemu kopiraju roditelje.

* Društveno-ekonomski činioci
Siromaštvo i debljina idu „ruku pod ruku“, pošto roditelji sa malim primanjima nemaju dovoljno novca da kupe zdrave namirnice (nezdrave su jeftinije!) niti imaju vremena da se bave fizičkom aktivnošću.

Autor: Life Content, M.K.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije