16.04.2014 Zdravlje deteta

Najčešći uzroci urinarnih infekcija

Infekcije mokraćnih kanala često pogađaju mališane, pa čak i tokom toplih dana. Najčešći „krivci“ za ove infekcije su bakterije.

infekcije

Istraživanja su pokazala da je oko 90 odsto tih infekcija uzrokovano gram-negativnim bakterijama, kao što je ešerihija koli, međutim, zna se da i drugi mikroorganizmi mogu da izazovu infekcije ove vrste, ali se to dešava ređe. Pojava infekcije zavisi od brojnih činilaca: načina njenog širenja, „virulentnosti“ uzročnika, stanja mokraćnih organa i imunološkog mehanizma.

Prvi simptomi

Klinička slika zavisi od lokalizacije infekcije i uzrasta deteta. Kod novorođenčeta bolest se ispoljava visokom temperaturom, povraćanjem i gubitkom težine, dok starija odojčad imaju probavne smetnje, proliv i visoku temperaturu, uz povraćanje i gubitak težine. Dete je bledo, usne su mu crvene, a koža žućkasta, dok ostali simptomi (učestalo, bolno i naglo mokrenje) nisu prisutni. Što je dete mlađe, to su znaci upale mokraćnog trakta manje izraženi. Vrlo često je povišena temperatura jedini simptom infekcije. Kod starije dece javljaju se učestalo, urgentno i bolno mokrenje, bol u stomaku i povišena temperatura, dok mokraća ima neprijatan miris.

Vrste infekcija

Treba razlikovati infekcije mokraćnih puteva kod novorođenčeta od onih kod odojčeta. Kada je reč o deci uzrasta starijeg od tri godine, infekcije se mogu javiti u donjem delu mokraćnog trakta (cistitis) ili, pak, u gornjem (pijelonefritis). Odojče, a posebno novorođenče, ne može da „regionalizuje“ mokraćnu funkciju, kao što je to slučaj kod starije dece.

Šta je to vezikoureteralni refluks (VUR)?

Reč je o urođenoj anomaliji u strukturi spoja između mokraćnog kanala i bešike. U ostalim slučajevima radi se o posledici urinarnih infekcija, zato im uvek treba posvetiti odgovarajuću pažnju. U slučajevima kada se u više navrata u mokraći nalaze bakterije u velikom broju, a bez postojanja otvorene infekcije, vrlo je moguće da iza svega stoji vezikoureteralni refluks. Ova bolest deluje podmuklo i bez kliničkih simptoma. Što je dete mlađe, infekcije su učestalije, a devojčice su podložnije od dečaka.

Načini lečenja

Cilj terapije je eliminacija uzročnika i sprečavanje ponavljanja infekcije, pri čemu je veoma važno započeti lečenje u prvim satima da bi se sprečilo širenje bolesti i oštećenje bubrega. Ovo se, pre svega, odnosi na infekcije koje napadaju novorođenče i odojče. Izbor antibiotika vrši se prema tzv. antibiogramu, ali dok ne stignu rezultati analize, lečenje se započinje primenom antibiotika, koje prepisuje lekar. Za lečenje infekcija urinarnog trakta, po pravilu se uzimaju najmanje terapijske doze, kako bi se izbegla „toksična“ dejstva. Infekcije donjeg dela mokraćnog trakta (primenom antibiotika i uroantiseptika) leče se 10 dana, prema antibiogramu. Po zavrešetku (a i u toku) terapije redovno se kontrolišu urin i urinokultura. Treba napomenuti da se čaj od brusnice pokazao veoma efikasnim u lečenju infekcija mokraćnog trakta, pa ga stoga toplo preporučujemo.

Izvor: Life Content, dr Sanja Ilić
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije