12.03.2014 Razvoj bebe

Bebe bolje napreduju uz dobru muziku

Prema istraživanjima sprovedenim u nekoliko različitih krajeva sveta velike su šanse da se postidite pred sopstvenom bebom jer one imaju izraženiji osećaj za ritam od odraslih. Naučnici su pokušali da odgonetnu zbog čega je to tako…

muzika

Poznato je da naučnicima baš svašta može da padne na pamet, pa tako su odlučili i da ispitaju reakcije novorođenih beba na muziku. Ispostavilo se da bebice, ne samo što slušaju muziku, već uz nju i brže napreduju, ali to nije sve…

Naime, američki naučnici sa univerziteta Kornel u državi Njujork došli su do zaključka da sasvim male bebe imaju veoma istančan osećaj za ritam, na čemu može da im pozavidi i velika većinu odraslih osoba.

Malim Amerikancima naučnici su puštali muzičke numere koje pripadaju njihovom kulturnom području, ali i ritmove iz njima egzotičnih krajeva. A slušali su i muziku koja pripada folkloru sa područja Balkana – mališani koji nikada nisu bili u kontaktu sa ovim složenim ritmovima registrovali su svaku notu i reagovali na nju.

Da bebe „đuskaju“ bolje od svojih roditelja, istraživači su mogli da zaključe odmah, a to objašnjavaju time što je reč o muzici drugog kulturnog područja. Međutim, pokazalo se da bebe bolje reaguju na pomenute ritmove i od odraslih emigranata iz Makedonije i Bugarske, čije se „falširanje“ nije moglo opravdati nepoznavanjem vrste muzike.

Bebe do navršenih dvanaest meseci života reaguju na najsuptilnije varijacije bilo kog ritma, a kasnije, kada i sami postanu odrasli, definitivno im više prijaju melodije sa njihovog govornog područja, nego sa nekog potpuno stranog„, izjavila je gospođa Erin Henon, jedan od istraživača.

Kako god bilo, izaberite svoje omiljene numere, snimite ih na CD i slušajte ih sa svojom bebom. Možete i da je ljuljate i da sa njom đuskate uz neku zanimljivu melodiju, a ona će se svaki naredni put obradovati kada je čuje.

Kao novajlija na ovom svetu, beba neprestano uči, pa polako dovodi u vezu zvuke sa pojmovima (prepoznaje mamin glas, muziku za uspavljivanje, povezuje zvuk sa objektom koji ga proizvodi itd.). Kada joj mama peva uspavanku, i uz to je ljuljuška – ona bolje i brže napreduje.

Čak i prevremeno rođene bebe, pokazale su bolje rezultate i brže se razvijale kada su ih u okviru jednog istraživanja lekari povremeno donosili mamama da slušaju otkucaje njihovog srca. Ritam maminog srca deluje umirujuće na novorođenčad i ona se brže uspavaju kada znaju da je majka tu pored njih.

Autor: Life Content
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije