04.12.2016 Trudnoća

Da budete lepe i u trudnoći: Najbolji preparati za buduće mame

Tokom drugog stanja mnoge žene nisu sigurne koje preparate mogu da koriste za kožu, kosu i nokte, a kako pravilno treba da se neguju dok su u blagoslovenom stanju, otkrivamo za vas.

Guliver/Getty

Guliver/Getty

Tokom trudnoće telo žene prolazi kroz različite promene, dolazi do oscilacija u nivou hormona estrogena i progesterona, različitih faktora rasta, kao i melanostimulišućeg hormona (MSH). Zbog toga nastupaju promene na koži, noktima, kosi, a neke dermatoze, kožne bolesti, uveliko se pogoršavaju. Pojedini lekovi, kao i preparati za lokalnu primenu u dermatologiji (kremovi, losioni) ukoliko se resorbuju, mogu imati štetan uticaj na plod i zato se ne koriste. Iz tih razloga, dermatolog će trudnicu nabolje posavetovati o eventualnim opasnostima i merama opreza.

Nega lica

Akne ili bubuljice često se pogoršavaju tokom trudnoće, a mogu se pojaviti i nakon porođaja. Leče se preparatima azelaične kiseline, benzoil-peroksidom, kao i lokalnim antibioticima (klindamicin, eritromicin). Retinoidi se ne koriste u trudnoći, kao ni tetraciklinski antibiotici. Preporučuje se odmašćivanje aknozne kože gelovima za pranje lica i izbegavanje komedogene kozmetike. Kreme sa voćnim kiselinama mogu biti od koristi u hidriranju kože, uz njenu zaštitu od sunca.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije