29.05.2014 Trudnoća

Može li seks u trudnoći štetiti detetu?

Kad je reč o ovoj temi uvek vlada određena nesigurnost kod partnera odnosno pre svega kod buduće majke. Koliko god slušali kako je seks u trudnoći takođe normalan deo života, ipak se uvek pitamo da li je to u redu s obzirom na bebu i sme li se…

trudnica

Bez straha. Seks tokom trudnoće je u većini slučajeva apsolutno siguran. Izuzeci su samo kod komplikacija ili rizika koje će svakako proceniti lekar.

Seks u prvom tromesečju
U prvom tromesečju bi vas moglo ometati to što osećate mučninu, vrtoglavicu ili ste stalno umorni. U takvom stanju vam se možda neće dati da razmenjujete takve vrste nežnosti s partnerom. Ako se dobro osećate i želite odnose, nema straha da se išta loše može dogoditi jer lekari nisu pronašli nikakvu povezanost između odnosa i povećane stope spontanih pobačaja. Ako se ipak pojave krvarenja, obavezno idite kod lekara i porazgovarajte kako dalje.

Seks u drugom tromesečju
U vreme između 16. i 30. nedelje telo se konačno priviklo na novo stanje, a i vaša ženstvenost dolazi do izražaja. Grudi su veće i nabujale, a malo ste se i zaokružili što vaše obline čini još poželjnijima. Snažna prokrvljenost organa i povišeni hormoni povećavaju vašu želju te omogućuju da užitak intenzivnije doživljavate.

No, to je ujedno i faza kad trudnice obično osete dete, po prvi puta mogu registrovati bebine pokrete što sve pobuđuje razna pitanja. Može li dete nešto osetiti kad vodimo ljubav? Hoće li ga odnos uznemiravati? Mogu li kontrakcije materice tokom orgazma vršiti prevelik pritisak na dete? Može li tata nekako povrediti dete? Povećava li seks mogućnost razvoja infekcija? Sve ove nesigurnosti mogu dovesti do toga da žena oseća manje želje i radije odustaje od odnosa.

Takve brige su potpuno suvišne. Dete je dobro izolovano plodovom vodom i svim ovojnicama da ne može osetiti gotovo ništa što se u njegovoj blizini događa. Osim toga je anatomski potpuno nemoguće da penis dođe u blizinu deteta. Infekcije takođe ne mogu doći do deteta ako je s trudnoćom sve u redu i ušće materice je potpuno zatvoreno. Čak i ako se dogodi da dete posle seksa živne i počne se ritati, ono u principu reaguje na povišen majčin pritisak i njeno srce koje snažno tuče.

Ako trudnica ima prevremene trudove, njena posteljica nije u pravilnom položaju, ima otvoren grlić materice ili ima krvarenja, svakako je važno što pre porazgovarati s lekarom koji je najkompetentniji dati zeleno ili crveno svetlo seksu tokom trudnoće.

Seks u trećem tromesečju
U ovim nedeljama trudnoće seks postaje sve teže izvodiv. Teško je naći pozu koja će biti udobna i njoj i njemu. U svakom slučaju seks u ovoj fazi trudnoće je takođe bezopasan. Kontrakcije koje se tokom orgazma zbivaju u materici nemaju nikakvu snagu da pokrenu trudove. Seks se doduše može koristiti kao metoda ubrzavanja porođaja kad je žena već prenela trudnoću i svaki tren očekuje porođaj. No, inače u trudnoći seks nema tu mogućnost da pokrene trudove.

Izuzeci: Ako žena ima sledeće komplikacije ili probleme u trudnoći, od seksa treba odustati:

Vaginalna krvarenja
Otvoren grlić materice
Curenje plodove vode
Prevremeni trudovi
Niska posteljica

Izvor: roditelji.hr
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije