15.06.2014 Zanimljivosti

Želja za decom kod žena povećava se nakon što prijateljice rode

Majčinstvo je zarazno, tvrde naučnici s italijanskog Univerziteta Bokoni koji su otkrili da prijateljice imaju velik uticaj na ženinu želju za detetom. Tako one žene koje nisu razmišljale o deci mogu odjednom promeniti mišljenje nakon što njihove prijateljice rode, pokazala je studija sprovedena na više od 1700 žena u dobi od 17 do 30 godina.

trudnica

Taj efekat je najizraženiji kod žena nakon srednje škole. Svoj vrhunac doseže dve godine kasnije, a potom se s vremenom smanjuje, zaključili su naučnici za „Daily Mail“.

„Odluke o planiranom potomstvu nisu samo pod uticajem ličnih karakteristika i želja, već i društvenog kruga u kojem se žena kreće, posebno u smislu podrške“, rekla je koautorka studije, Nikoleta Balbo.

Dodaje kako to nije ništa neobično, jer je ranije poznato da prijatelji imaju velik uticaj na brojna ponašanja, poput pušenja, pijenja, vežbanja i druženja.

Osim toga, prijateljice su ženama bitan izvor znanja o majčinstvu i učenju kako se brinuti o detetu, a i zajedničko iskustvo majčinstva može višestruko umanjiti stres.

Izvor: 24sata.hr




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije