11.02.2015 Zanimljivosti

Utvrđeni faktori koji utiču na razvoj crevnih bakterija kod beba

Prikazani rezultati će biti važni za razvoj prehrambenih proizvoda namenjenih trudnicama

Nestle istraživački centar

Beograd, 11. februar 2015. – Nestlé istraživački centar je objavio rezultate istraživanja o ulozi spoljašnjih faktora koji utiču na razvoj ključnih crevnih bakterija kod odojčadi.

Crevne bakterije se obično nazivaju mikrobiomi i sastoje se od oko 100 milijardi mikroorganizama koji žive u telu i obavljaju različite važne funkcije, uključujući i podržavanje imunološkog sistema.

U studiji objavljenoj u časopisu Američkog društva za mikrobiologiju mBio, detaljno su prikazani rezultati istraživanja koji će biti važni za razvoj prehrambenih proizvoda namenjenih trudnicama u budućnosti.

Nestlé istraživački centar, najveći privatni istraživački prehrambeni centar na svetu, u istraživanju je sarađivao sa međunarodnim konzorcijumom EpiGen, koji je ostvario značajna otkrića u poslednjih nekoliko godina na području ishrane majki i male dece. Konzorcijum se sastoji od stručnjaka sa sedištem u pet centara širom sveta, uključujući Singapurski Institut za kliničke nauke Agencije za nauku, tehnologiju i istraživanje, koji je vodio aktuelno istraživanje.

Kompanija Nestlé u saradnji sa konzorcijumom EpiGen od 2011. godine proučava kako ishrana i stil života trudnica utiču na gene njihovih beba i kako ove suptilne genetske promene utiču na budući zdravi rast i razvoj dece.

Istraživanja Nestlé istraživačkog centra posebno su usmerena na faktore koji utiču na detetov fizički i kognitivni razvoj, na razvoj metaboličkog i imunološkog sistema u prvih 1.000 dana – 270 dana trudnoće, po 365 dana prve i druge godine detetovog života, kao i na ulogu ishrane u tom periodu.

Nestlé Nutrition Institut i kompanija Nestlé Adriatic organizovaće 14. marta u Zagrebu kongres pod nazivom Novi izazovi u ishrani prvih 1000 dana: Pogled u budućnost. Stručnjaci iz Srbije, zajedno sa više od 300 pedijatara iz regiona, imaće priliku da prisustvuju predavanjima o ovoj i srodnim temama.

Foto: PR
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije