Kako pomoći bebi da zaspi
22.04.2023 Nega bebe

Kako pomoći bebi da zaspi: Jednostavni trikovi za čvrst san

Stvaranje prijatnog okruženja za spavanje  mališanaje prvi korak ka dobrom snu. Otkrivamo kako pomoći bebi da zaspi i produžiti spavanje.

Produžavajući vreme tokom kojeg vaš mališan spava pomaže da ima zdrav odnos sa spavanjem uopšte, da se pravilno razvija i bude dobro raspoložen i odmoran. Svi smo nervozni kada odspavamo par sati kraće, zato pokušajte da razumete svoje čedo i pomognete mu da se naspava. Otkrivamo vam lake savete koji će vam biti korisni.

Kako pomoći bebi da zaspi: Jednostavni trikovi koji će ih uspavati

Da biste stvorili savršeno okruženje za spavanje, obezbedite svom mališanu:

Mračna soba. Mrak aktivira oslobađanje melatonina – „hormona spavanja“ u bebinom telu – dok ga svetlost potiskuje. Međutim, ako se vaše dete plaši mraka, noćno svetlo će pomoći bebi da zaspi.

Miran prostor. Stavite svoje dete da spava u sobi ili prostoru koje je tiho i mirno. Međutim, nema potrebe da hodate na prstima: jednostavno sačekajte da vaša beba utihne na oko pet minuta, a zatim slobodno nastavite sa svakodnevnim aktivnostima.

Niska temperatura. Naša normalna telesna temperatura mora da padne da bismo mogli lakše da zaspimo, zato nemojte previše da oblačite svoje dete. Naravno, ne želite ni da se srmzavaju. Obucite bebu u laganu pidžamu i održavajte temperaturu u sobi pred spavanje od 18 do 21°C. Može vam pomoći i: Dnevni raspored za bebu – kako da organizujete bebin dan? (mojabeba.rs)

Saveti za bezbedno spavanje mališana

Ako se brinete o tome da vaša beba bude bezbedna i spokojna dok spava, i danju i noću, ovi saveti vam mogu pomoći u tome:

  • Izbegavajte ćebad, jastuke ili plišane životinje sa žicama ili labavim dugmadima koje mogu biti potencijalna opasnost za gušenje deteta.
  • Izbegavajte postavljanje krevetića blizu prozora sa zavesama ili roletnama i velikim komadima nameštaja, poput komoda ili bilo čega drugog na šta bi se vaše dete moglo popeti. Drugi potencijalno opasni predmeti su kreme za pelene i lekovi – držite dalje od krevetića.
  • Izbegavajte pretrpavanje krevetića plišanim igračkama. Sve ovo olakšava vašem mališanu da pokuša da izađe.
  • Postavite krevetac vašeg mališana na najnižu moguću postavku kako biste im otežali penjanje preko ograde.
  • Odložite premeštanje vašeg mališana iz krevetića u veliki dečiji krevet što je duže moguće. Iako je primamljivo da vaše veliko dete spava u krebetu, to predstavlja nove izazove. Vaš mališan bi mogao da luta po kući noću i da ustane mnogo puta da vas pronađe ili da se igra. Sve dok ne postoji rizik da ispadnu iz krevetića, oduprite se iskušenju da pređete na krevet za malu decu, obično od 18 meseci do 3 godine. Otkrijte i ovo: Kampovanje: Tehnika uz koju bebe nauče same da se uspavljuju (mojabeba.rs)



Miljana Momirović

petrunjela/GettyImagesPlus

još iz kategorije